Η Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College πραγματοποίησε, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, με τεράστια επιτυχία και πολυάριθμο κοινό, workshop με θέμα “ Ένα περιστατικό – τρεις ψυχοθεραπευτές: Επιλέγοντας την καταλληλότερη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.” Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:
- Η κα Έλενα Πουλοπούλου, Ψυχολόγος, Υπαρξιακή και Συστημική-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ανέλυσε το περιστατικό με την χρήση της προσωποκεντρικής προσέγγισης.
- Η Δρ Ελένη Λούπου, Κλινική Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ανέλυσε το περιστατικό με την χρήση της Ψυχοδυναμικής προσέγγισης.
- Η κα Κωνσταντίνα Μυλωνά, Ψυχολόγος, Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ανέλυσε το περιστατικό με την χρήση της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής προσέγγισης.
- Συντονιστής του workshop ήταν ο κος Γεώργιος Θωμάς, Ψυχολόγος.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν, με βάση ένα περιστατικό: τον «Ορέστη», να παρουσιαστούν 3 βασικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς και η εφαρμογή αυτών στην ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του περιστατικού.
Πρώτη η κα Πουλοπούλου παρουσίασε την Προσωποκεντρική προσέγγιση κάνοντας μια εισαγωγή στις βασικές της αρχές και στη συνέχεια εφήρμοσε την προσέγγιση στην μελέτη περίπτωσης, με την μορφή συγκεκριμένων θεραπευτικών σχέσεων βασιζόμενη στα στοιχεία που είχαν δοθεί για τον «Ορέστη». Τέλος η κα Πουλοπούλου ανέλυσε το θεραπευτικό σκεπτικό της προσέγγισης παρουσιάζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό και τεχνικά μέσα (π.χ. ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, αντανακλαστικές δεξιότητες, παράφραση, περίληψη και την τεχνική της θετικής αναπλαισίωσης) καταλήγοντας στην πρόγνωση του «Ορέστη».
Στην συνέχεια, η Δρ. Λούπου παρουσίασε την Ψυχοδυναμική προσέγγιση, κάνοντας με την σειρά της μια εισαγωγή στις βασικές της αρχές και έννοιες, όπως το ασυνείδητο, η μεταβίβαση, το Εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας. Λαμβάνοντας υπόψη τα ορόσημα γεγονότα στη ζωή του «Ορέστη», παρέθεσε τους στόχους της ψυχοθεραπείας, τα τεχνικά της μέσα καθώς και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς στρατηγικές της προσέγγισης, τονίζοντας ότι τα θεραπευτικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε θεραπευόμενου επηρεάζουν τις θεραπευτικές στρατηγικές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει μια και μοναδική οδός θεραπευτικής αλλαγής που να ταιριάζει σε όλους.
Η κα Μυλωνά παρουσίασε την τρίτη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, την Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική, εστιάζοντας αρχικά στις βασικές της αρχές, τεχνικές, στα επίπεδα σκέψης (πυρηνικές πεποιθήσεις, ενδιάμεσες πεποιθήσεις και αυτόματες σκέψεις) και πώς αυτές επηρεάζουν το συναίσθημα και την συμπεριφορά. Στην συνέχεια, ανέλυσε τις πυρηνικές πεποιθήσεις του «Ορέστη», τις πτυχές του περιστατικού που χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση και έκανε μια ανάλυση της εξέλιξης της προβληματικής του συμπεριφοράς, καταλήγοντας σε ένα ενδεικτικό θεραπευτικό πλάνο.
Αφού παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι τρείς ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, ο συντονιστής του event, κος Θωμάς, έκανε μια σύνοψη αυτών, καταλήγοντας στο ότι δεν υπάρχει μια «καλύτερη» προσέγγιση, καθώς η κάθε μια αντιμετωπίζει το περιστατικό με συγκεκριμένες θεραπευτικές υποθέσεις και θεραπευτικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις βασικές αρχές και τεχνικές της.
Τέλος, ακολούθησε μια συζήτηση με τους παρευρισκομένους, τον συντονιστή και τις ομιλήτριες, με την μορφή αποριών και σκέψεων τόσο για τον «Ορέστη» όσο και για την εφαρμογή των συγκεκριμένων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων.
Αθήνα: Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, ΤΗΛ.: 210 8899600
Θεσσαλονίκη: Εγνατία 2-4, ΤΗΛ.: 2310 287779 / 2310 547708
www.medcollege.edu.gr, [email protected]