Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με στόχο την παρουσίαση της αναγκαιότητας της εκπαίδευσης των ανθρώπων που στελεχώνουν αθλητικούς συλλόγους και σωματεία, διοργάνωσε η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Mediterranean College Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014, στις νέες εγκαταστάσεις του Mediterranean College στη Θεσσαλονίκη, στο κτίριο ΒΙΕΝΝΗ, Εγνατία 2–4.
Το πάνελ της ημερίδας συμμετείχαν η κα. Όλγα Καραγιάννη, καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ και Υποψήφια Διδάκτωρ του ΑΠΘ, η κα. Δώρα Ιωακειμίδου, Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (www.acadimies.gr), ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας, Αθλητικός Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος του Τομέα Αθλητικής Δημοσιογραφίας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, ο κ. Δημήτριος Γαργαλιάνος, Γενικός Γραμματέας της Ελλ.Ε.Δ.Α και ο κ. Ντίνος Καραμητρούσης, Αθλητικός Δημοσιογράφος. Συντονιστής της ημερίδας, ήταν ο κ. Λάμπρος Γατσώρης, Program Leader της Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Mediterranean College Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη θεματική ενότητα που αναπτύχθηκε από τον κ. Χήτα, ήταν οι «Χαμένες ευκαιρίες μεγάλων αθλητών». Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χήτας παρουσίασε την ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης που χρειάζονται οι προπονητές των αθλημάτων, στις παιδικές και εφηβικές ομάδες κυρίως, ούτως ώστε να αντιλαμβάνονται εγκαίρως και να γνωρίζουν τον τρόπο χειρισμού ταλαντούχων αθλητών. Το στίγμα αυτής της έλλειψης, δόθηκε μέσα από πραγματικές ιστορίες αθλητών, οι οποίοι ενώ είχαν τις προδιαγραφές λαμπρής καριέρας, δεν κατάφεραν να την αποκτήσουν.
Η δεύτερη ενότητα είχε ως θέμα την «Διοίκηση Αθλητικών Ακαδημιών». Η κα Καραγιάννη παρουσίασε την οργάνωση και την δομή της ακαδημίας τένις για παιδιά, την οποία λειτουργεί η ίδια εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς και την παιδαγωγική προσέγγιση των εκπαιδευόμενων νέων αθλητών. Αντίστοιχα, η κα Ιωακειμίδου ανέλυσε την χρησιμότητα και την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων και άρτια στελεχωμένων ακαδημιών ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας δεδομένα και στατιστικά από τα οφέλη που αποκόμισαν ομάδες του εξωτερικού, οι οποίες επένδυσαν στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των αθλητών, αλλά και στην εξειδικευμένη εκπαίδευση των προπονητών.
Την «σκυτάλη» παρέλαβε ο κος Καραμητρούσης, ο οποίος μέσα από την ομιλία του παρέθεσε τα δεδομένα που αποδεικνύουν την σύνδεση του αθλητισμού και των ΜΜΕ, κατά την πάροδο του χρόνου.
Τέλος, την τελευταία ενότητα με θέμα «Έλλειψη γνώσης διοικητικών καθηκόντων», ανέπτυξε ο κος Γαργαλιάνος, ο οποίος με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της «Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής», ανέλυσε στους συμμετέχοντες την ανάγκη για καταρτισμένους μάνατζερ στο χώρο του αθλητισμού και παρουσίασε τις απόψεις κορυφαίων ελλήνων αθλητών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη του Sport Management και υποστηρίζουν την υποχρεωτική εκπαίδευση όσων ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την αθλητική διοίκηση.
Συμπερασματικά, από τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, αποδεικνύεται η έλλειψη και ταυτόχρονα η ανάγκη της ουσιαστικής εκπαίδευσης των διοικητικών στελεχών στον χώρο του αθλητισμού, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν στους αθλητές όλα τα απαραίτητα εφόδια, τόσο σε προπονητικό όσο και σε παιδαγωγικό επίπεδο, προκειμένου να αναπτύξουν στο μέγιστο τις επιδόσεις τους.