Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη την Τρίτη 19 Μαρτίου στον κινηματογράφο Τριανόν, το Διεπιστημονικό Σεμινάριο «Η Τέχνη στην Ψυχική Νόσο» που διοργάνωσε η Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.
Ο Δρ. Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος, μίλησε για τη Δημιουργικότητα, τη τέχνη και τις Νευροεπιστήμες. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ Γιωτάκος, αναφέρθηκε στην κυρίαρχη αντίληψη περί μιας κληρονομήσιμης πλευράς των υψηλών ικανοτήτων, περιλαμβανομένης της δημιουργικότητας και της τέχνης, η οποία μας πηγαίνει πίσω στο βιβλίο του Francis Galton, Hereditary genius (1869).
Σύμφωνα με τον Δρ Γιωτάκο, κατά την τελευταία δεκαετία, πολλοί ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν το εξελικτικό αίνιγμα της διαιώνισης της ψύχωσης, σε σχέση με τη δημιουργικότητα και την τέχνη. Η λεγόμενη διιστάμενη σκέψη (divergent thinking), δηλαδή η ικανότητα που υπόκειται της δημιουργικότητας, παρουσιάζει ομοιότητες με τον ορισμό της διαταραχής σκέψης. Οι νευροεπιστήμονες υποθέτουν ότι η ψυχική νόσος είναι παράγωγο ενός κοινωνικού εγκεφάλου (social brain), αφού κάποιοι τύποι ψευδαισθήσεων θα μπορούσαν να ιδωθούν ως εξελικτικά προϊόντα ενός γνωσιακού συστήματος που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ανιχνεύει την απειλή. Υποστηρίζεται έτσι μια αλλαγή παραδείγματος (paradigm shift) που περιλαμβάνει μια νέα φιλοσοφία του νου, προς την κατεύθυνση μιας νέας «κοινωνιο-νευρολογικής» (“socio-neurological”) θεώρησης των ψυχικών διαταραχών.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κα Ιωάννα Βοργιανίτη, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια , η οποία εστίασε την παρουσίαση της στη σχέση της εικαστικής ψυχοθεραπείας στην ψύχωση. Στόχος της ομιλίας, ήταν η διερεύνηση των θεραπευτικών διεργασιών της τέχνης σε ανθρώπους με ψυχική νόσο. Η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στην ψυχική υγεία του ανθρώπου βασίζεται στην δύναμη της εικαστικής έκφρασης ως μέσω επικοινωνίας. Σύμφωνα με την κα Βοργιανίτη, η ζωγραφική είναι μια προβλητική τεχνική που επιτρέπει στον δημιουργό να αναπαραστήσει την εικόνα του κόσμου, όπως τον βιώνει. Η εικαστική ψυχοθεραπεία προσφέρει έναν καθρέφτη στα συναισθήματα και στις σκέψεις. Εκφραζόμενος κάποιος μέσα από τα δημιουργήματά του αποκτά έναν απόλυτα προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο για να επικοινωνήσει αυτά που γνωρίζει και αυτά που δεν γνωρίζει. Η κα Βοργιανίτη παρουσίασε ένα περιστατικό με χρόνια ψυχωσική συνδρομή, πριν και μετά την θεραπευτική παρέμβαση, με στόχο την εφαρμογή σε πρακτικό επίπεδο των θεωριών που ανέπτυξε.
Εκτός από την εικαστική ψυχοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία επίσης, σχετίζεται με την θεραπευτική παρέμβαση σε ανθρώπους με ψυχική νόσο. Η κα Εύη Παπανικολάου, Μουσικοθεραπεύτρια, μίλησε για την Μουσικοθεραπεία ως μια δημιουργική ψυχοθεραπεία. Η ομιλία της κας Παπανικολάου ξεκίνησε με μια βιωματική άσκηση βασισμένη στη μέθοδο μουσικοθεραπείας “Guided Imagery & Music” (GIM). Εν συνεχεία, η ομιλία αποτέλεσε μια παρουσίαση της μουσικοθεραπείας (ενεργητικής και δεκτικής μορφής) των στόχων και της χρησιμότητας αυτών γύρω από τον τομέα της ψυχικής υγείας. Αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η μουσικοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και θεραπευτικά ενισχύοντας την ποιότητα ζωής σε ψυχικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο, όχι μόνο στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα υγείας-ασθένειας και παρουσιαστήκαν οι προϋποθέσεις εξειδίκευσης στη μουσικοθεραπεία και στη μέθοδο Μουσικοθεραπείας “Guided Imagery & Music” (GIM). Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό.
Ενημερωθείτε σήμερα για τα αναγνωρισμένα Bachelor’s και Master’s που προσφέρονται από τη Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College, σε συνεργασία με το TOP30 University of Derby καθώς και για τα διεθνώς πιστοποιημένα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης που προσφέρει ο Τομέας Συμβουλευτικής – Ψυχολογίας του Mediterranean Professional Studies (το Κ.Δ.Β.Μ.2 του Mediterranean College).