Μετά το πέρας των προπτυχιακών σπουδών, οι απανταχού απόφοιτοι καλούνται να μελετήσουν τα επόμενα τους βήματα και να αποφασίσουν για το εργασιακό τους μέλλον. Πολλοί από αυτούς ξεκινούν αμέσως την επαγγελματική τους πορεία, άλλοι πάλι διαλέγουν να συνεχίσουν το ταξίδι της γνώσης και επιλέγουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που επιθυμούν.
Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, να θυμάσαι ότι η απόφασή σου να προχωρήσεις σε μεταπτυχιακές σπουδές αντικατοπτρίζει τη δέσμευση στην απόκτηση βαθύτερων γνώσεων και εξειδίκευσης στον τομέα σου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες επαγγελματικές και ερευνητικές ευκαιρίες. Ωστόσο, πριν φτάσεις στο σημείο να γίνεις δεκτός στο πρόγραμμα της επιλογής σου, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις μια από τις πιο κρίσιμες δοκιμασίες: τη συνέντευξη για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Σε αυτόν τον οδηγό λοιπόν, σου έχουμε όλα τα απαραίτητα βήματα και συμβουλές για να προετοιμαστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη συνέντευξη του μεταπτυχιακού σου. Πάμε να τα δούμε!
Ποιος είναι ο σκοπός της συνέντευξης για μεταπτυχιακό
Αν και διαφοροποιείται πλήρως από τη συνέντευξη για εργασία, και σε αυτήν την περίπτωση οι συνεντευξιαστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι ταιριάζεις απόλυτα με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Επιπλέον, επιθυμούν να αξιολογήσουν όλα τις δεξιότητες που αναγράφονται στο βιογραφικό σου και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι κατέχεις το σύνολο των προσόντων που απαιτεί το πρόγραμμα.
Τι πρέπει να κάνεις πριν τη συνέντευξη
Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες προκλήσεις, έτσι και εδώ το κλειδί όλων είναι η σωστή προετοιμασία που θα σε γεμίσει με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Σου προτείνουμε λοιπόν να κάνεις τα παρακάτω.
-
Αφιέρωσε χρόνο στο βιογραφικό σου
Πριν ακόμα κάνεις την αίτηση για το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο να διαμορφώσεις κατάλληλα το βιογραφικό σου. Διάβασέ το λοιπόν προσεκτικά και βεβαιώσου ότι όλες οι πληροφορίες είναι σωστές και ενημερωμένες. Είναι απαραίτητο το βιογραφικό σημείωμα να έχει σωστή δομή και σύνταξη και φυσικά τα ορθογραφικά λάθη δεν έχουν καμία θέση σε αυτό. Τέλος, λίγες μέρες πριν τη συνέντευξη, σε συμβουλεύουμε να ανατρέξεις στο βιογραφικό και να σιγουρευτείς ότι μπορείς να επικοινωνήσεις τα πιο βασικά σημεία του. -
Κάνε πλήρη έρευνα του αντικειμένου
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα πάντα για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θες να ενταχθείς. Ερεύνησε λοιπόν όλα τα μαθήματα που περιλαμβάνει, τους καθηγητές του, καθώς και άλλες λεπτομέρειες για το εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμείς να περάσεις τους επόμενους ακαδημαϊκούς μήνες. Μία καλή ιδέα είναι να επικοινωνήσεις με απόφοιτους του προγράμματος και να εκφράσεις τις απορίες σου, ζητώντας τους παράλληλα feedback για τον κύκλο σπουδών που παρακολούθησαν. -
Μίλα στον καθρέπτη σου
Αφού λοιπόν έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, είναι η στιγμή να εξασκηθείς. Να θυμάσαι! Αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους είναι η άνεση και η ικανότητα να παρουσιάζεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου. Στάσου μπροστά από έναν καθρέπτη και παρατήρησε τις κινήσεις σου. Σκοπός σου είναι να λειτουργείς με αυτοπεποίθηση και να δείξεις στον συνομιλητή σου, χωρίς νευρικότητα, τα πιο καλά σου στοιχεία.
Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις
Με γνώμονα τα παραπάνω, σου προτείνουμε να προετοιμάσεις κάποιες ερωτήσεις που είναι πολύ πιθανό να συνοδεύσουν τη διαδικασία της συνέντευξης. Ενδεικτικά μπορεί να ερωτηθείς τα παρακάτω:
- Γιατί επιλέξατε να υποβάλετε αίτηση σε αυτό το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
- Ποιοι είναι οι ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί σας στόχοι;
- Ποιο είναι το υπόβαθρό σας και πώς συνδέεται με αυτό το πρόγραμμα;
- Πώς νομίζετε ότι αυτό το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας;
- Μιλήστε μας για την προπτυχιακή σας εμπειρία. Ποια ήταν τα σημαντικότερα μαθήματα ή πρότζεκτ που ολοκληρώσατε;
- Ποια είναι η επαγγελματική σας εμπειρία και πώς σχετίζεται με αυτό το πρόγραμμα;
- Έχετε συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ή έχετε δημοσιεύσει κάποια εργασία; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτά;
- Ποιες δεξιότητες πιστεύετε ότι έχετε αναπτύξει μέσα από τις σπουδές και την εργασία σας μέχρι τώρα;
- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δεξιότητες και αδυναμίες σας;
- Πώς αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις και το άγχος;
- Ποιοι τομείς ή μαθήματα του προγράμματος σας ενδιαφέρουν περισσότερο και γιατί;
- Τι γνωρίζετε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του τμήματος και πώς σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε αυτές;
- Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το πρόγραμμα όσον αφορά την προσωπική και επαγγελματική σας ανάπτυξη;
- Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;
- Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επαγγελματικές σας φιλοδοξίες;
- Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτήσετε από αυτό το πρόγραμμα στην καριέρα σας;
- Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας και ποιες είναι οι ασχολίες που σας ενθουσιάζουν;
- Υπάρχουν προσωπικά χαρακτηριστικά ή εμπειρίες που πιστεύετε ότι σας διαφοροποιούν από άλλους υποψηφίους;
Πώς να απαντήσεις στις ερωτήσεις
Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ενδεικτικές και φυσικά απαντώνται διαφορετικά από τον κάθε υποψήφιο. Υπάρχουν όμως κάποιοι άτυποι κανόνες που σου προτείνουμε να ακολουθήσεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Μίλησε με ειλικρίνεια και χωρίς υπερβολές.
- Να είσαι συγκεκριμένος στις απαντήσεις σου και να μην ξεφεύγεις από το θέμα.
- Διατήρησε το μέτρο στις απαντήσεις σου και μην εγκωμιάζεις σε ακραίο βαθμό το πρόγραμμα στο οποίο θέλεις να ενταχθείς.
Θέσε τις δικές σου ερωτήσεις
Αφού λοιπόν απαντήσεις σε όλα όσα θέλουν να μάθουν για σένα οι συνεντευξιαστές, έφτασε η στιγμή να κάνεις και εσύ τις δικές σου ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα λάβεις παραπάνω πληροφορίες για το πρόγραμμα, αλλά θα δείξεις και περισσότερο ενδιαφέρον για τη θέση. Μπορείς λοιπόν να ρωτήσεις:
- Διατίθενται ευκαιρίες έρευνας διαθέσιμες στους φοιτητές και αν ναι υπάρχουν τρέχοντα ερευνητικά έργα στα οποία θα μπορούσα να συμμετάσχω;
- Ποια είναι η διαδικασία επιλογής για την ένταξη σε ερευνητικές ομάδες;
- Υπάρχουν δυνατότητες για πρακτική άσκηση ή συνεργασίες με εταιρείες και οργανισμούς;
- Ποιες είναι οι προοπτικές καριέρας για τους αποφοίτους αυτού του προγράμματος;
- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου φοιτητή σε αυτό το πρόγραμμα;
- Πώς είναι η δομή του προγράμματος; Υπάρχει κάποια ευελιξία στην επιλογή των μαθημάτων;
- Τι είδους υποστήριξη παρέχεται στους φοιτητές; Υπάρχουν προγράμματα ακαδημαϊκής καθοδήγησης ή συμβουλευτικής καριέρας;
- Υπάρχουν δυνατότητες για χρηματοδότηση ή υποτροφίες στους φοιτητές;
Ποια είναι τα σημαντικότερα tips κατά τη διαδικασία της συνέντευξης
Έφτασε λοιπόν η μεγάλη μέρα της συνέντευξης και όντας απόλυτα προετοιμασμένος, περνάς το κατώφλι του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Σε αυτήν τη φάση, χρειάζεται να κάνεις τα παρακάτω!
- Επίλεξε την κατάλληλη επαγγελματική ενδυμασία και φρόντισε για τη συνολική εμφάνισή σου.
- Προγραμμάτισε τον χρόνο σου ώστε να είσαι εκεί λίγο νωρίτερα.
- Εάν η συνέντευξη είναι διαδικτυακή, βεβαιώσου ότι η σύνδεση είναι σταθερή και ότι έχεις όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. κάμερα).
- Δείξε ευγένεια και κάνε μία καλή πρώτη εντύπωση.
- Διατήρησε οπτική επαφή και μια θετική στάση σώματος.
- Άκουσε προσεκτικά τον συνεντευξιαστή και απάντησε με σαφήνεια σε ό,τι σε ρωτήσει.
- Μίλησε με ειλικρίνεια και ανάδειξε τις καλύτερες πτυχές του εαυτού σου χωρίς υπερβολές.
Τι να κάνεις μετά τη συνέντευξη
Μετά τη συνέντευξη σου προτείνουμε να αποστείλεις ένα ευχαριστήριο email και να αναλογιστείς την εμπειρία που μόλις είχες. Σκέψου λοιπόν τα σημεία στα οποία θα μπορούσες να τα πας καλύτερα και φυσικά επιβράβευσε τον εαυτό σου για την προσπάθεια που κατέβαλε.
Αυτά λοιπόν είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη συνέντευξη για το μεταπτυχιακό. Να θυμάσαι ότι ακόμα και αν η πρώτη φορά δεν πάει όπως τα υπολόγιζες, σύντομα θα βρεις αυτό που είναι ιδανικό για σένα. Καλή επιτυχία!