Κοσμοσυρροή στην πολύ-αναμενόμενη εκδήλωση της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College
Περισσότεροι από 1500 ενδιαφερόμενοι–ειδικοί/επαγγελματίες αλλά και φοιτητές & απόφοιτοι προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων συμβουλευτικής και ψυχολογίας- δήλωσαν συμμετοχή για να παρακολουθήσουν το Πάνελ Ομιλητών με θέμα: «Ανθρωποκτονία κατ’ εξακολούθηση: διεπιστημονικές προσεγγίσεις του εγκλήματος» το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου από τη Σχολή Ψυχολογίας του Mediterrranean College, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.).
Οι 550 από τους 700 -συνολικά- συμμετέχοντες γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ και παρακολούθησαν δια ζώσης τις παρουσιάσεις των ομιλητών, ενώ οι υπόλοιποι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Mediterranean College στο κέντρο της Αθήνας και, μέσω live streaming, παρακολούθησαν τις τρέχουσες αναλύσεις και επιστημονικές οπτικές για το φαινόμενο των serial killers.
Λίγο πριν από την έναρξη του event και με απόφαση της Ακαδημαϊκής διεύθυνσης του Κολλεγίου, η ηλεκτρονική διεύθυνση της ζωντανής μετάδοσης εστάλη και σε όσους δεν μπόρεσαν να βρεθούν στους χώρους διεξαγωγής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης από όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ομιλητές του πάνελ της εκδήλωσης ήταν οι:
- Η κα Αναστασία Χαλκιά, Δρ. Εγκληματολογίας, Πρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.
- Ο κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Δικηγόρος, Δρ. Εγκληματολογίας, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕ.Μ.Ε.
- Ο κ. Διονύσης Χιόνης, Δικηγόρος, ΜΔ Εγκληματολογίας, Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.
- Η κα Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου, Δικαστική Ψυχολόγος, MSc, επιστημονική συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε.
- Η κα Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια ΚΕ.Μ.Ε.
- Ο κ. Φώτιος Σπυρόπουλος, Δικηγόρος, Δρ. Εγκληματολογίας, Ταμίας ΚΕ.Μ.Ε.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η κα Χαλκιά, αναλύοντας τις διαφορετικές οπτικές των serial killers, καθώς και τις διαφορετικές εικόνες, στερεότυπα και κοινωνικές αναπαραστάσεις που έχουμε γι’ αυτούς, τονίζοντας ότι το έγκλημα είναι ένα παγκόσμιο, κοινωνικό και διαχρονικό φαινόμενο. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον όρο της εγκληματολογίας κάνοντας μια αναφορά στον C. Lombroso, ως θεμελιωτή της εγκληματολογικής σκέψης: από την πράξη στον άνθρωπο. Συνεχίζοντας, η κα Χαλκιά έκανε μια αναφορά στις παραδοσιακές και μη παραδοσιακές μορφές εγκλήματος, κλείνοντας την παρουσίασή της δίνοντας έμφαση στο βασικό ζήτημα της αντιμετώπισης και μείωσης του εγκλήματος, τονίζοντας και τις δράσεις του Κ.ΜΕ.Ε.
Στην συνέχεια, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο CSI effect και το γεγονός ότι αυτή η παρουσίαση δεν είναι αληθής, τονίζοντας την ολιστική αντιμετώπιση του εγκλήματος και του εγκληματία, από την πράξη, σύλληψη και ποινή / φυλάκιση μέχρι την νοοτροπία περί της τιμωρίας και την πιθανή επανένταξη. Αναφέρθηκε ετυμολογικά στον όρο serial killer, ο οποίος πηγάζει από τις λέξεις series & killer, και προσδιορίζει κάποιον ο οποίος έχει θανατώσει πάνω από δύο περιπτώσεις τις οποίες δεν τις γνωρίσει προσωπικά και δεν έχει κανένα παραδοσιακό κίνητρο (π.χ. ζηλοτυπία, έγκλημα πολέμου) και η δράση του οποίου καλύπτει ένα χρονικό διάστημα (δηλαδή δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός). Εν συνεχεία ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε σε κάποιες περιπτώσεις Ελλήνων serial killers, τονίζοντας θέματα όπως η πρόληψη, ο σωφρονισμός, η δικαιοσύνη και η έλλειψη υποστήριξης ως προς την οικογένεια του θύματος αλλά και ως προς τον θύτη. Τέλος, έκλεισε την παρουσίαση του χαρακτηρίζοντας τους serial killers ως την «μαύρη τρύπα» της εγκληματολογίας αναφέροντας ότι είναι οι πιο κακοί των κακών!
Η επόμενη παρουσίαση ήταν αυτή του κ. Χιόνη, ο οποίος ανέλυσε τα προφίλ δύο serial killers που έδρασαν στην Αμερική τη δεκαετία του 70, αυτά των Ted Bundy και John Wayne Gacy, κάνοντας μια αναφορά στις στερεοτυπικές πτυχές του profiling, όπως κοινωνικό και οικονομικό στάτους, νοημοσύνη, εκλογίκευση βίας, απάθεια, κίνητρα (π.χ. κυριαρχία και οφέλη). Εν συνεχεία, ο κ. Χιόνης, ανέλυσε το ιστορικό και την δράση των Bundy και Gacy, και κατέληξε στην σύγκριση των δύο αναλύοντας τις ομοιότητες (π.χ. θέματα στην οικογένεια, κοινωνικές δεξιότητες και σουβενίρ) και τις διαφορές τους (π.χ. εκπαίδευση, κίνητρα, γένος θυμάτων). Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χιόνης κατέληξε ότι τα βασικά αίτια τέτοιων συμπεριφορών εστιάζονται στην ενδοοικογενειακή βία, τα εσώτερα κίνητρα, το modus operandi, τα οποία κατηγοριοποιούν τους συγκεκριμένους serial killers σε ηδονιστή και επικυρίαρχο.
Η τέταρτη ομιλήτρια του πάνελ ήταν η κα. Ιωαννίδου, η οποία αναφέρθηκε στα myth–busters της εγκληματολογίας και της δικαστικής ψυχολογίας, η οποία συνδέει το έγκλημα με την ψυχική υγεία. Εν συνεχεία εστιάστηκε στο profiling το οποίο δεν εστιάζεται τόσο στην πράξη αλλά στα χαρακτηριστικά του θύτη. Αναφέρθηκε στην πρώτη προσπάθεια profiling, αυτή του Jack του αντεροβγάλτη και εν συνεχεία στις ειδικές ομάδες του FBI. Η κα. Ιωαννίδου συνέχισε τονίζοντας τις δυσκολίες στο profiling, όπως τα μεμονωμένα ή / και ευκαιριακά εγκλήματα και τους μη οργανωμένους δράστες. Επίσης έκανε μια αναφορά στα βήματα που ακολουθούνται στο profiling, όπως συλλογή πληροφοριών, μοτίβα συμπεριφοράς, προσομοίωση εγκλήματος, προφίλ εγκληματία και έρευνα. Τέλος αναφέρθηκε στις τέσσερις κατηγορίες των serials killers: 1) missionary (π.χ. Manson), 2) visionary (π.χ. Berkowitz), 3) thrill (π.χ. the zodiac), & 4) lust (π.χ. Brudos).
Την τελευταία παρουσίαση της εκδήλωσης τέλεσε η κα. Λεμπέση, η οποία αναφέρθηκε στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας κατ’ εξακολούθηση από το πρίσμα της κινηματογραφικής αφήγησης και φαντασίας. Εστιάστηκε στο τρόπο που ο κινηματογράφος χρησιμοποιεί τους serial killers, λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή στερεοτύπων και της pop-κουλτούρας, καθώς και στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δεν αγγίζουν την πραγματικότητα, αλλά εστιάζουν στην δημιουργία αναπαραστάσεων. Οι διαφορετικές οπτικές και παρουσίαση των serial killers εστιάζει στο debate μεταξύ παθολογίας – κοινωνικού φαινομένου.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο κ. Σπυρόπουλος, συνοψίζοντας τα βασικά συμπεράσματα των ομιλιών.