Η οργανωσιακή ψυχολογία είναι ένας τομέας της ψυχολογίας, ο οποίος ασχολείται με την επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πλαίσια του εργασιακού περιβάλλοντος. Αφορά τόσο στη σχέση του ατόμου με τη δουλειά του, όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργεί στον εργασιακό χώρο.
Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε, μεταξύ άλλων, με τι ασχολείται η οργανωσιακή ψυχολογία, ποιός είναι ο ρόλος της, και τα επαγγέλματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, ο οποίος ειδικεύεται στην οργανωσιακή ψυχολογία.
Με τι ασχολείται η οργανωσιακή ψυχολογία
Η οργανωσιακή ψυχολογία ασχολείται με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των εργαζομένων (τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά) και των οργανισμών, μελετώντας τις δυναμικές που υπάρχουν στο περιβάλλον εργασίας. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτή τη μελέτη χρησιμοποιούνται για να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον εργασίας και να βελτιωθεί η συναισθηματική ευεξία και απόδοση, τόσο των εργαζομένων, όσο και της επιχείρησης.
Ποιός είναι ο σκοπός της οργανωσιακής ψυχολογίας
Σκοπός της οργανωσιακής ψυχολογίας είναι να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα μιας επιχείρησης με τις ανάγκες των εργαζομένων της. Βασικό της μέλημα είναι η δημιουργία ενός υγιούς και ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος, στα πλαίσια του οποίου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αποδώσει ο εργαζόμενος στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Ποιός είναι ο ρόλος του οργανωσιακού ψυχολόγου
Ο ρόλος του οργανωσιακού ψυχολόγου είναι συμβουλευτικός, και πολλές φορές ταυτίζεται με αυτόν του business psychologist, καθώς οι δύο αυτοί επιστήμονες μοιράζονται κοινές θεωρίες, διαδικασίες και στρατηγικές. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανωσιακός ψυχολόγος συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, διενεργώντας μελέτες και αξιολογήσεις.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτών, προτείνει στην εταιρεία τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικοί και υγιείς ψυχικά. Μάλιστα, ένας από τους βασικούς παράγοντες στον οποίο επικεντρώνεται ο οργανωσιακός ψυχολόγος είναι η έννοια του work-life balance, δηλαδή της ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της ζωής εκτός εργασίας.
Τομείς με τους οποίους ασχολείται η οργανωσιακή ψυχολογία
Οι βασικοί τομείς με τους οποίους ασχολείται η οργανωσιακή ψυχολογία είναι
1. Πρόσληψη εργαζομένων
Ένας οργανωσιακός ψυχολόγος, συνεργάζεται με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να το βοηθήσει στη διαδικασία πρόσληψης νέων εργαζομένων. Μαζί, ορίζουν τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος και βελτιώνουν τη διαδικασία πρόσληψης.
2. Εκπαίδευση εργαζομένων
Άλλος ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται ο οργανωσιακός ψυχολόγος είναι η εκπαίδευση του προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας τις ικανότητες που απαιτεί η δουλειά του κάθε εργαζόμενου, προτείνει τρόπους βελτίωσης των ικανοτήτων των εργαζομένων, αλλά και τρόπους εκπαίδευσης.
3. Επίπεδο ικανοποίησης των εργαζομένων
Ο οργανωσιακός ψυχολόγος αξιολογεί την ικανοποίηση που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους, καθώς και την υγεία, την ασφάλεια και την ευεξία τους. Έτσι, προτείνει λύσεις που προάγουν την ευεξία και την ικανοποίηση των εργαζομένων, και βελτιώνουν την εργασιακή κουλτούρα.
4. Αξιολόγηση των εργαζομένων
Ένα ακόμη κομμάτι με το οποίο ασχολείται ένας οργανωσιακός ψυχολόγος είναι η αξιολόγηση των εργαζομένων. Για να το κάνει αυτό, δημιουργεί και διεξάγει αξιολογήσεις απόδοσης. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για να γίνουν προτάσεις βελτίωσης, αλλά και για να αποφασιστούν προαγωγές ή μετακινήσεις εργαζομένων σε κάποιο άλλο πόστο.
5. Βελτίωση και ανάπτυξη της εταιρείας
Εκτός από την προαγωγή της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, ένας οργανωσιακός ψυχολόγος ασχολείται και με τη δομή και τη λειτουργία της επιχείρησης. Ένας τέτοιος επιστήμονας είναι απαραίτητος για μία εταιρεία, ώστε αυτή να μπορέσει να αξιολογήσει την απόδοση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς και το κέρδος που φέρνουν στην επιχείρηση. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες για να αποφασίσει η εταιρεία τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει στην εργασιακή της κουλτούρα, καθώς και στη δομή της.
Οργανωσιακή ψυχολογία: Επαγγέλματα
Κάποιος που ειδικεύεται στην οργανωσιακή ψυχολογία, μπορεί να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα, όπως:
- Αναλυτής Συμπεριφοράς
- Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού
- Υπεύθυνος Προσλήψεων
- Αναλυτής Ανθρώπινου Δυναμικού
- Project Manager
- Σύμβουλος Επιχειρήσεων
- Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Προσωπικού
Που μπορεί να εργαστεί ένας οργανωσιακός ψυχολόγος
Ένας οργανωσιακός ψυχολόγος μπορεί να εργαστεί σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως:
- Κολλέγια και πανεπιστήμια
- Σχολεία
- Νοσοκομεία και άλλους φορείς δημόσιας και ιδιωτικής υγείας
- Κυβερνητικούς οργανισμούς
- Διαφημιστικές εταιρείες
- Βιομηχανικές επιχειρήσεις
- Κάθε επιχείρηση που διαθέτει τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού
Η Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College προσφέρει μία ποικιλία προγραμμάτων σπουδών ψυχολογίας, όπως το BSc (Hons) Applied Psychology, το MSc Occupational Psychology και το MSc Applied Psychology: Clinical Psychology and Counselling, τα οποία δίνουν στον σπουδαστή τις κατάλληλες βάσεις, ώστε να ασχοληθεί με την Οργανωσιακή Ψυχολογία.