Ως Πληροφορική ορίζεται η διαδικασία χρήσης της τεχνολογίας των υπολογιστών για την ολοκλήρωση μιας δεδομένης στοχευμένης εργασίας. Η πληροφορική μπορεί να περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού και υλικού για ένα ευρύ φάσμα σκοπών με στόχο τη δόμηση, επεξεργασία και διαχείριση κάθε είδους πληροφορίας.
Σπουδές Πληροφορικής – Γιατί είναι σημαντικές και ποιες είναι οι δημοφιλείς εξειδικεύσεις;
Σύμφωνα με το Οργανισμό Μηχανημάτων Υπολογισμού – ACM, τη μεγαλύτερη ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα πληροφορικής, οι υπολογιστές και η τεχνολογία υπολογιστών αποτελούν μέρος σχεδόν όλων όσων αγγίζουν τη ζωή μας, από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε μέχρι τις ταινίες που βλέπουμε, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις. Η κατανόηση της πολυδιάστατης σημασίας των υπολογιστών είναι μέρος των δεξιοτήτων, απαραίτητων για ένα μορφωμένο άτομο στον 21ο αιώνα. Είτε θέλετε να χαρακτηρίζεστε ως ένας επιστήμονας με άποψη, ή απλά να ξέρετε τι σημαίνει πραγματικά όταν κάποιος λέει “ο υπολογιστής έκανε λάθος”, μελετώντας την πληροφορική θα σας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις.
Οι σημαντικότερες εξειδικεύσεις πληροφορικής στον κόσμο είναι:
- Προγραμματισμός
- Ανάπτυξη Ιστού
- Υλικό και τεχνική υποστήριξη
- Συστήματα προστασίας (IT Security – Cyber Security)
- Μηχανική Δικτύων
- Συστήματα Υπολογιστών
Ευκαιρίες και Επαγγελματική αποκατάσταση στην Πληροφορική
Όπως αναφέρει το Prospects.ac.uk, ο μεγαλύτερος ιστότοπος μεταπτυχιακών σταδιοδρομιών στην Αγγλία, ένα πτυχίο πληροφορικής ανοίγει μια σειρά από προοπτικές σταδιοδρομίας στον τομέα της πληροφορικής, από την ανάπτυξη εφαρμογών έως το σχεδιασμό ιστοσελίδων.
Στις θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα με το πτυχίο σας περιλαμβάνονται:
- Αναλυτής εφαρμογών
- Προγραμματιστής εφαρμογών
- Αναλυτής κυβερνοασφάλειας
- Αναλυτής δεδομένων
- Εγκληματολογικός αναλυτής υπολογιστών
- Σχεδιαστής παιχνιδιών
- Προγραμματιστής παιχνιδιών
- Μηχανικός μηχανικής εκμάθησης
- Ελεγκτής διείσδυσης
- Μηχανικός λογισμικού
- Αναλυτής συστημάτων
- Σχεδιαστής UX
- Σχεδιαστής ιστοσελίδων
- Προγραμματιστής Ιστού
Υπάρχουν, ωστόσο, θέσεις εργασίας στις οποίες το πτυχίο σας στην Πληροφορική θα είναι χρήσιμο, όπως:
- Επιχειρηματικός αναλυτής
- Επαγγελματίας πωλήσεων πληροφορικής
- Εκπαιδευτής πληροφορικής
- Νανοτεχνολόγος
- Μηχανικός Δικτύου
- Ερευνητής Τηλεπικοινωνιών
H Σχολή Πληροφορικής του Mediterranean College προσφέρει Bachelor’s και Master’s σχεδιασμένα σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες της αγοράς για να προσφέρουν την πιο σύγχρονη γνώση σε θέματα Πληροφορικής & Δικτύων. Στα βασικά της χαρακτηριστικά προσμετρούνται το Bachelor σε Δίκτυα & Ασφάλεια, που πρώτη η Σχολή προσέφερε στην Ελλάδα, ενώ ξεχωρίζουν πρωτοποριακά industry standards προγράμματα, όπως το Bachelor στο Προγραμματισμό Παιχνιδιών (Games Programming) ή τα Masters στην Επιχειρησιακή Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics) & στην Κυβερνοασφάλεια (Cyber Security):
- BSc (Hons) Computer Science (Software Engineering)
- BSc (Hons) Computer Games Programming
- BSc (Hons) Computer Networks & Security
- MSc Big Data Analytics
- MSc Cyber Security
Για εκείνους που ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν και να ανελιχθούν στην εργασία τους, διεκδικώντας καλύτερες απολαβές, o Τομέας Τεχνολογικών Επιστημών του Mediterranean Professional Studies προσφέρει διεθνώς πιστοποιημένα επαγγελματικά προγράμματα σπουδών, από το European International University (αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο με έδρα το Παρίσι), με εξειδίκευση στον κλάδο της Πληροφορικής:
- Advanced Professional Diploma Data Science
- Professional Diploma Games Programming
- Cisco Certified Network Professional (CCNP) Enterprise
- Cisco Certified Network Associate (CCNA) v.7