Η τεχνολογία επηρεάζει όλους τους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας και φυσικά δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο κλάδος των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των εταιρειών προσπαθεί να ξεχωρίσει, χρησιμοποιώντας στο μέγιστο τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις νέες διαθέσιμες καινοτομίες.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, που θα τις βοηθήσει να γίνουν γνωστές στο ευρύτερο κοινό και να πετύχουν αποτελεσματικά τον στόχο τους. Στη λίστα των συγκεκριμένων επαγγελματιών βρίσκονται και οι web developers, οι οποίοι είναι γνώστες της τεχνολογίας και έχουν εντρυφήσει σε όλους τους πρακτικούς τρόπους αξιοποίησής της.
Στην περίπτωση λοιπόν που θες να γίνεις και εσύ μέρος του τεχνολογικού πεδίου και αναρωτιέσαι πώς θα γίνεις web developer, συνέχισε να διαβάζεις. Σε αυτό το άρθρο σου έχουμε όλες τις απαντήσεις, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα. Πάμε να ξεκινήσουμε!
Τι σπουδές πρέπει να κάνεις
Αν ονειρεύεσαι μία επιτυχημένη καριέρα πάνω στο web development, τότε είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσεις τις κατάλληλες σπουδές, οι οποίες θα σου χαρίσουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζεσαι. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να κάνεις μία λεπτομερή έρευνα και να βρεις ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών, όπως είναι αυτά της Σχολή Πληροφορικής του Mediterranean College, το οποίο θα θέσει γερά θεμέλια στην μελλοντική σου καριέρα.
Αναλυτικότερα, ένα πλήρες πρόγραμμα περιέχει:
- Βασικές γνώσεις πληροφορικής
- Εκμάθηση των γλωσσών προγραμματισμού και ανάπτυξη λογισμικών
- Μελέτη των τρόπων σχεδιασμού και υλοποίησης ιστοσελίδων
- Απόκτηση γνώσεων πάνω σε back-end και front-end τεχνολογίες
- Δημιουργία εφαρμογών και διακομιστών κ.α.
Πριν όμως ξεκινήσεις την έρευνα για τις ιδανικές σπουδές, συνέχισε την ανάγνωση, καθώς παρακάτω σου έχουμε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Τι είναι το web development
Το web development εμπεριέχεται στην επιστήμη της Πληροφορικής και ασχολείται με την ανάπτυξη ιστοσελίδων με τη χρήση κώδικα. Πιο αναλυτικά, ο web developer είναι υπεύθυνος για όλες εκείνες τις ενέργειες που θα κάνουν την εκάστοτε ιστοσελίδα λειτουργική και θα χαρίσουν “online” ζωή στις απαιτήσεις και το όραμα των πελατών του.
Είναι σαφές λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας πρέπει να έχει πλήρη κατανόηση του ψηφιακού περιβάλλοντος και όλες εκείνες τις γνώσεις που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει στον χώρο. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο σπουδών τον κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας και συνεπώς μπορεί εύκολα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι το mobile development.
Ποιες είναι οι εξειδικεύσεις του web development
Αν τελικά αποφάσισες ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο σε ενδιαφέρει, είναι απαραίτητο να δεις και τις εξειδικεύσεις του. Πιο αναλυτικά, το web development εκπαιδεύει επαγγελματίες, οι οποίοι ειδικεύονται σε διαφορετικούς τομείς και εισχωρούν στην αγορά με τους παρακάτω τίτλους.
● Back-end web developer
Οι συγκεκριμένοι developers φαίνεται να δρουν “παρασκηνιακά”, καθώς είναι υπεύθυνοι για τις πτυχές που δεν μπορεί να δει ο πελάτης. Αναλυτικότερα, αναπτύσσουν εφαρμογές, διακομιστές και βάσεις δεδομένων, με τη χρήση γλωσσών προγραμματισμών, όπως είναι η Ruby και η Java. Τέλος, μόλις το αρχικό σημείο του website είναι έτοιμο, οι υπόλοιποι χρήστες του μπορούν να προσθέσουν ό,τι επιθυμούν.
● Front-end web developer
Στη συγκεκριμένη εξειδίκευση, οι developers χρησιμοποιούν διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, όπως είναι η JavaScript και η CSS και αναπτύσσουν τα χαρακτηριστικά που μπορεί να δει ο εκάστοτε χρήστης. Προσπαθούν συνεπώς να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον, το οποίο θα είναι σχετικά απλό και εύκολα κατανοητό. Προσθέτουν λοιπόν ό,τι κρίνουν απαραίτητο, όπως για παράδειγμα κουμπιά πλοήγησης, γραφικά, περιεχόμενο κ.α., ώστε να δημιουργήσουν τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης.
● Webmaster
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι επαγγελματίες developers που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ανανέωση και τη συντήρηση του υπάρχοντος πλέον ιστότοπου. Πιο απλά, οι webmasters πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με όλες εκείνες τις γνώσεις που θα τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν άμεσα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και να μπορούν να τα κρατούν πάντα ενημερωμένα.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός web developer
Ένας web developer, για να θεωρείται πετυχημένος, είναι σημαντικό να μπορεί να κινείται ευέλικτα και να συνεργάζεται άψογα με τα υπόλοιπα τμήματα της επιχείρησης. Οι αρμοδιότητές του, τις περισσότερες φορές, καθορίζονται με βάση την εξειδίκευση που έχει επιλέξει, αλλά ο γενικός κανόνας αναφέρει τα εξής.
- Κυρίαρχη αρμοδιότητα ενός web developer είναι να συγγράφει κώδικα και να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές για την υλοποίηση ενός λογισμικού.
- Επιπλέον, χρειάζεται να δημιουργεί websites με τη χρήση των διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού.
- Απαιτείται η επικοινωνία με τα υπόλοιπα αρμόδια τμήματα, όπως είναι οι προγραμματιστές και οι web designers.
- Χρειάζεται να κάνει συστηματική έρευνα σχετικά με νέα προγράμματα και λογισμικά και να είναι σε θέση να υιοθετεί καινούργιες τάσεις.
- Είναι απαραίτητο να επιβλέπει και να κάνει τροποποιήσεις, αν αυτές χρειάζονται, σε ήδη υπάρχοντα websites.
- Πρέπει να δημιουργεί σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Σε τι διαφέρει από έναν web designer
Αν και πολλοί συγχέουν τα δύο αυτά αντικείμενα, είναι καλό να τονίσουμε ότι πρόκειται για διαφορετικές ειδικότητες, οι οποίες όμως μπορούν να εφαρμόζονται αλληλοϋποστηρικτικά. Από τη μία ο web designer ασχολείται με την εμφάνιση και την αισθητική μιας σελίδας και δίνει έμφαση στα διάφορα layouts και σχεδιαστικά στοιχεία, όπως είναι η γραμματοσειρά, τα χρώματα και τα γραφικά.
Από την άλλη, όπως είδαμε παραπάνω, ο web developer είναι αρμόδιος για την κατασκευή και την υλοποίηση της κάθε σελίδας, ενώ ταυτόχρονα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να κάνει την ιστοσελίδα λειτουργική. Δεν ασχολείται με την αισθητική της, αντιθέτως είναι υπεύθυνος για την προγραμματιστική της πλευρά και τις βάσεις δεδομένων που την απαρτίζουν.
Ποια είναι τα μονοπάτια καριέρας που μπορείς να ακολουθήσεις
Στην περίπτωση που θες να ανακαλύψεις τις ευκαιρίες που κρύβονται και σε άλλα μονοπάτια καριέρας, ένα πτυχίο πάνω στην πληροφορική, εκτός από τη θέση του web developer, σου ξεκλειδώνει αρκετούς τομείς εργασίας όπως είναι:
- Η δημιουργία και ανάπτυξη παιχνιδιών
- Η ανάπτυξη περιεχομένου
- Ο σχεδιασμός βάσεων δεδομένων
- Οι πωλήσεις λύσεων πληροφορικής
- Οι τεχνικές υλοποιήσεις συστημάτων κ.α.
Στη Σχολή Πληροφορικής του Μεσογειακού Κολλεγίου μπορείς να βρεις αξιόπιστα προπτυχιακά, όπως είναι το BSc (Hons) Computer Science, και να αποκτήσεις σημαντικές βάσεις και γνώσεις πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Στη συνέχεια, έχεις τη δυνατότητα να συνεχίσεις το εκπαιδευτικό σου ταξίδι με ένα αξιόλογο μεταπτυχιακό, όπως είναι το MSc Cyber Security, ή κάποια επαγγελματική εξειδίκευση, όπως είναι το Advanced Professional Diploma Data Science. Φρόντισε λοιπόν για το μέλλον σου και φτιάξε την καριέρα που ονειρεύεσαι!