Η ναυτιλία αποτελεί έναν ιδιαίτερα δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο με διεθνή χαρακτήρα και αναμφισβήτητα οφέλη παγκοσμίως. Η χώρα μας δε, φαίνεται να επωφελείται από τα ποικίλα θετικά της καθώς κυριαρχεί στις θάλασσες, κάτι το οποίο απεικονίζεται στο ελληνικό ΑΕΠ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν ναυτιλιακές σπουδές με το επάγγελμα του ναυλομεσίτη (γνωστό διεθνώς ως shipbroker) να κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Στο παρόν άρθρο θα δούμε τι είναι ο shipbroker, που κυμαίνεται ο μισθός του και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για να κατανοήσουμε το επάγγελμα του ναυλομεσίτη.
Ποιος είναι ο ρόλος του ναυλομεσίτη (shipbroker)
Ο ναυλομεσίτης (ή μεσίτης ναυτιλιακών συμβάσεων) είναι ο επαγγελματίας που φέρνει σε επαφή πλοιοκτήτες και ναυλωτές, δηλαδή αυτούς που έχουν τα πλοία και αυτούς που θέλουν να μεταφέρουν φορτία, και αποσκοπεί στη σύνοψη μιας μεταξύ τους συμφωνίας. Ουσιαστικά, λειτουργεί σαν μεσολαβητής στη ναυλαγορά, διαπραγματεύεται τους όρους ναύλωσης και βοηθά να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Θα μπορούσαμε συνεπώς να πούμε ότι είναι ένα είδος “οικονομικού διπλωμάτη” της θάλασσας, που φροντίζει ώστε κάθε συμφωνία να είναι επικερδής και λειτουργική για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ποιες είναι οι βασικές του αρμοδιότητες
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ναυλομεσιτών: αυτοί που εκπροσωπούν τους πλοιοκτήτες και αυτοί που εργάζονται για λογαριασμό των ναυλωτών. Υπάρχουν επίσης και οι “διπλοί” ναυλομεσίτες, που φέρνουν σε επαφή και τις δύο πλευρές χωρίς να εκπροσωπούν αποκλειστικά κάποια από αυτές. Οι βασικές αρμοδιότητες του shipbroker, ανεξαρτήτως του κλάδου που εκπροσωπούν, είναι οι εξής:
- Εύρεση φορτίων και πλοίων: Ο ναυλομεσίτης αναζητά διαθέσιμα φορτία ή πλοία, ανάλογα με την πλευρά που εξυπηρετεί. Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως είναι προφανές, χρειάζεται συνεχή ενημέρωση και γρήγορη ανταπόκριση και απαιτεί από τον επαγγελματία να είναι πάντα σε εγρήγορση.
- Διαπραγμάτευση όρων: Ο shipbroker συζητά και συμφωνεί μαζί με τους πελάτες του τους οικονομικούς και νομικούς όρους της ναύλωσης. Κάθε συμφωνία εμπεριέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως το είδος του φορτίου, τη διαδρομή, τη διάρκεια της ναύλωσης και φυσικά το κόστος.
- Καθημερινή παρακολούθηση αγοράς: Ο επαγγελματίας ενημερώνεται διαρκώς για τις τιμές των ναύλων, τις εξελίξεις στη ναυτιλία και τις προσφερόμενες ευκαιρίες. Και όχι τυχαία καθώς η γνώση των τάσεων της αγοράς αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιτυχία της κάθε συμφωνίας.
- Σύνταξη συμβολαίων: Μετά τη συμφωνία, επιμελείται την ορθή καταγραφή της σε συμβόλαιο (charter party). Σε αυτό το σημείο η ακρίβεια είναι απαραίτητη συνεπώς ο ναυλομεσίτης χρειάζεται να γνωρίζει πολύ καλά την ισχύουσα νομοθεσία.
Σε τι διαφέρει από τον μεσίτη αγοραπωλησιών πλοίων
Πολλές φορές ο ναυλομεσίτης συγχέεται με τον μεσίτη αγοραπωλησιών πλοίων, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά αντικείμενα. Πιο αναλυτικά ο πρώτος ασχολείται με την ενοικίαση (ναύλωση) πλοίων για τη μεταφορά φορτίων, ενώ ο δεύτερος ασχολείται με την αγορά και πώληση πλοίων. Επιπροσθέτως, οι ναυλομεσίτες εστιάζουν στην εμπορική πλευρά της ναυτιλίας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις λιμενικές και λειτουργικές διαδικασίες.
Ποιες είναι οι απαιτούμενες δεξιότητες ενός ναυλομεσίτη
Για να διαπρέψει στον κλάδο του, ένας shipbroker πρέπει να διαθέτει ένα σύνολο τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, όπως:
- Διαπραγματευτικές ικανότητες: Οι ναυλομεσίτες πρέπει να είναι ικανοί να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά τους όρους των ναυλοσυμφώνων μεταξύ πλοιοκτητών και ναυλωτών.
- Επικοινωνιακές δεξιότητες: Η ικανότητα να επικοινωνούν αποτελεσματικά με πλοιοκτήτες και ναυλωτές είναι απαραίτητη για την επίτευξη των συμφωνιών.
- Γνώση της αγοράς: Πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, τις τιμές των ναύλων, και τη ζήτηση και προσφορά πλοίων.
- Τεχνικές γνώσεις: Γνώσεις νομοθεσίας, τεχνικές γνώσεις πλοίων, και κατανόηση των ναυτιλιακών διαδικασιών είναι απαραίτητες για τον επαγγελματία που επιθυμεί να ξεχωρίσει στον κλάδο της ναυτιλίας.
- Αξιοπιστία και ευχέρεια στις δημόσιες σχέσεις: Η αξιοπιστία και η ικανότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους πελάτες είναι απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργηθούν στο έπακρο.
- Soft skills: Ικανότητες όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η εργασία σε ομάδα, και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι σημαντικές για την επιτυχία στον ναυτιλιακό κλάδο.
- Γλώσσες: Η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη για το σύνολο των διεθνών συναλλαγών.
- Διοικητικές ικανότητες: Οι ναυλομεσίτες χρειάζεται να έχουν την ικανότητα να προβλέπουν κέρδη, να συντάσσουν προϋπολογισμούς, και να διαχειρίζονται με επαγγελματική ηθική και αξιοπιστία τα διάφορα συμβόλαια.
Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές ενός ναυλομεσίτη
Ένας νέος ναυλομεσίτης μπορεί να ξεκινήσει ως βοηθός σε ένα ναυλομεσιτικό γραφείο ή στο ναυλωτικό τμήμα μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Με την εμπειρία και τα επιτυχή αποτελέσματα της εργασίας του, μπορεί να εξελιχθεί σε senior broker, σε επικεφαλή τμήματος ή ακόμα και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, ο επαγγελματίας ναυλομεσίτης μπορεί να εργαστεί σε:
- Ναυτιλιακές εταιρείες
- Δημόσιες επιχειρήσεις
- Εξειδικευμένα μεσιτικά γραφεία
- Πλοιοκτήτριες εταιρείες
- Εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού
- Στη δική του επιχείρηση ως ελεύθερος επαγγελματίας
Που κυμαίνεται ο μισθός του shipbroker
Ο μισθός ενός ναυλομεσίτη επηρεάζεται σημαντικά από την εμπειρία, τη θέση, και τη χώρα εργασίας του επαγγελματία. Η αμοιβή του συνήθως βασίζεται σε προμήθεια, η οποία είναι ποσοστό του ναύλου, και αυξάνεται καθώς αποκτά περισσότερη εμπειρία και γίνεται πιο αποτελεσματικός στη διαπραγμάτευση ναυλοσυμφώνων. Το τυπικό ποσοστό είναι γύρω στο 1,25% του ναύλου, το οποίο πληρώνεται συνήθως από τον πλοιοκτήτη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και 2,5%.
Με βάση τα παραπάνω μπορούμε εύκολα όχι μόνο να απαντήσουμε στο ερώτημα “Τι είναι ο shipbroker;”, αλλά και να κατανοήσουμε τη δυναμική του εν λόγω κλάδου. Έτσι λοιπόν όλο και περισσότεροι εν δυνάμει σπουδαστές επιλέγουν τις ναυτιλιακές σπουδές που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν την καριέρα των ονείρων τους.
Η Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών του Mediterranean College προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως το BSc (Hons) Shipping Management, το BA (Hons) Business Management (Shipping), και το MBA Global Shipping, τα οποία εφοδιάζουν τον σπουδαστή με όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για σίγουρη επιτυχία στον ναυτιλιακό κλάδο!