Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 | 18.00-20.00
ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Το πολύ ενδιαφέρον και αρκετά επίκαιρο θέμα του Κυβερνοχώρου, αλλά και οι νέες προκλήσεις ασφαλείας θα συζητηθούν στο πλαίσιο διεξαγωγής του Webinar με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία: πλαίσιο και προκλήσεις», το οποίο διοργανώνεται από τη Σχολή Πληροφορικής του Mediterranean College.
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα: 18.00-20.00, με εισηγητές την Δρ. Ελένη Καψοκόλη – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ειδική σε θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας και τον κ. Ελευθέριο Καρατζά- Υποψήφιο διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικό σε θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΣμηΕΑ. Συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι η κ. Άννα Αγγελογιάννη – Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ειδική σε θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.
Το Webinar αποτελείται από δύο βασικές υπό ενότητες:
- Πώς ο κυβερνοχώρος επηρεάζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας;
- Πώς οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες επηρεάζουν το περιβάλλον ασφαλείας; Ποιες είναι οι προκλήσεις και τα ζητήματα ασφαλείας;
Η πρώτη υπο-ενότητα εστιάζει στον κυβερνοχώρο ως ένα πεδίο κοινωνικο-πολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης, στον οποίο δραστηριοποιείται και η τρομοκρατία. Η παρουσίαση αποτυπώνει σε τι βαθμό και με ποιον τρόπο έχουν επηρεάσει οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) σχεδόν κάθε ανθρώπινη, κοινωνική, οικονομική και πολιτική πτυχή, ενώ ταυτόχρονα εγείρει και πολλές σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας. Οι προκλήσεις ασφαλείας αφορούν στην ανάπτυξη κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο από τρομοκρατικές οργανώσεις, και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κυβερνοτρομοκρατία. Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναδείξει τη σύνθεση της τρομοκρατίας και του κυβερνοχώρου και τη στρατηγική σημασία του τελευταίου για τους τρομοκράτες ως προς την επίτευξη των στόχων τους.
- Την επίδραση της τεχνολογίας στο επιχειρησιακό επίπεδο δράσης της τρομοκρατίας
- Εννοιολογικό πλαίσιο της κυβερνοτρομοκρατίας
- Στρατηγική χρήση του κυβερνοχώρου από τους τρομοκράτες
- Ανάλυση των τρομοκρατικών δράσεων στο πεδίο του κυβερνοχώρου
- Αναφορά εμπειρικών δεδομένων από τρομοκρατικές οργανώσεις
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάζονται τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), τα οποία αποτελούν μία από τις σημαίνουσες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες του σήμερα. Ιδιαίτερα στον χώρο της άμυνας και ασφάλειας αναδεικνύει τόσο νέες επιχειρησιακές δυνατότητες όσο και νέες προκλήσεις ασφαλείας. Αν και οι κρατικοί δρώντες και ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούν σε ένα κοινό πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, ωστόσο οι μη κρατικοί δρώντες τείνουν στη συχνή χρήση των αυτοσχέδιων ΣμηΕΑ. Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναδείξει την νέα πρόκληση ασφαλείας και πως αυτή διαμορφώνει ένα ασύμμετρο περιβάλλον ασφαλείας.
- Εισαγωγική αναφορά στο τεχνικό πλαίσιο των ΣμηΕΑ
- Η προσέγγιση των ΣμηΕΑ σε επίπεδο ασφαλείας από τους κρατικούς δρώντες
- Αναφορά σε εμπειρικά δεδομένα των ΣμηΕΑ
- Αναφορά σε αντίμετρα και τρόπους αντιμετώπισης
Τη διαδικτυακή εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν:
- Φοιτητές και Απόφοιτοι Σχολών Πληροφορικής
- Επαγγελματίες στην Πληροφορική / Νέες Τεχνολογίες, αλλά και χρήστες του Internet, που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Κυβερνοασφάλεια
- Ευρύ κοινό
Συντονιστείτε διαδικτυακά στο YouTube link που θα σταλεί στο email που θα δηλώσετε στη φόρμα, για να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές θα μπορούν να γίνουν γραπτώς μέσω της πλατφόρμας του YouTube, στο chat box.
Για τη διαδικασία παραλαβής της βεβαίωσης παρακολούθησης, θα ενημερωθείτε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του webinar.