Άδεια Υπουργείου Παιδείας
Το Mediterranean College έλαβε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κολλεγίου από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας το 2009 (120781/Δ6 & 120774/Δ6, ΦΕΚ 2138/Β/1-10-2009), σύμφωνα με τον ιδρυτικό Νόμο για τα Κολλέγια Ν 3696/2008.
Ως αναγνωρισμένο και αδειοδοτημένο Κολλέγιο, το Mediterranean College λειτουργεί έως σήμερα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, για τα προγράμματα σπουδών, τις εγκαταστάσεις, τους καθηγητές και τις ακαδημαϊκές του συνεργασίες, σύμφωνα με τον Ν4093/2012 (Αρ. Αδείας: 120863/2-9/12, ΦΕΚ 2278/Β/12-9-13), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Mediterranean Professional Studies αδειοδοτήθηκε από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) το 2013 (κωδικός αδείας: 2000038, 84η συνεδρίαση ΔΣ ΕΟΠΠΕΠ, 7-10-13) και σήμερα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.
Αναγνώριση πτυχίων στην Ελλάδα
Τα πτυχία που χορηγούνται από Πανεπιστήμια χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών, μέσω φοίτησης σε Κολλέγια, αναγνωρίζονται επαγγελματικά και προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα που χορηγούνται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Η αναγνώριση αφορά τόσο στα πτυχία Bachelor τριετούς τουλάχιστον διάρκειας όσο και στα πτυχία Master.
Συνεπώς, ως απόφοιτος/η του Mediterranean College:
- Αποκτάς στην Ελλάδα πρόσβαση και ασκείς συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, ως μισθωτός/ή ή αυτοαπασχολούμενος/ξ, με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος.
- Διεκδικείς θέσεις πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής στον Ιδιωτικό & Δημόσιο Τομέα (διαγωνισμοί ΑΣΕΠ Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ΠΕ).
- Μοριοδοτείσαι στον Δημόσιο Τομέα.
- Διεκδικείς σχετική προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση.
- Μετέχεις σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών.
- Γενικά έχεις όλα τα εργασιακά δικαώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Συνεχίζεις για μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η αναγνώριση του πτυχίου σου γίνεται μετά από αίτηση στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι αρμόδιο για την εξέταση αιτήσεων επαγγελματικής ισοδυναμίας πτυχίων ή αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Η διαδικασία αναγνώρισης διαρκεί έως τέσσερις (4) μήνες.
Θεσμικό Πλαίσιο αναγνώρισης πτυχίων από το Ελληνικό Κράτος
Με το Π.Δ. 38|2010 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 36|2005 και επιλύθηκε το θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης των κατόχων πτυχίων από Πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε., στους οποίους περιλαμβάνονταν και όσοι είχαν αποκτήσει αυτά τα πτυχία μέσω φοίτησης σε Κολλέγια.
Με τον Ν.4093|2012 (κεφ.Θ’, αρ.16) εισήχθη η έννοια της επαγγελματικής ισοδυναμίας όλων των πανεπιστημιακών πτυχίων που δίνονται από πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε με τα αντίστοιχα που δίνονται από ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Με επιπρόσθετες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίστηκε και πρακτικά η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων που έχουν δοθεί μέσω Ελληνικών Κολλεγίων από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Μάθε περισσότερα για το θεσμικό πλαίσιο και τη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου σου από το ΑΤΕΕΝ.
Διεθνής Αναγνώριση
UK ENIC
Ως κάτοχος προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου από το Mediterranean College, αποκτάς αναγνώριση του πτυχίου σου από τον Βρετανικό οργανισμό UK ENIC, φορέα αντίστοιχου με τον ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ.
Το UK ENIC είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την πιστοποίηση ότι οι τίτλοι Bachelor και Master που απονέμονται στους αποφοίτους μας είναι απολύτως ισότιμοι ως προς τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τους δικαιώματα στη Βρετανία, με εκείνους που απονέμονται στους αποφοίτους του ιδίου Βρετανικού πανεπιστημίου, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη Βρετανία.
British Accreditation Council (BAC)
Το British Accreditation Council (BAC) – μέλος του ENQA (European Association of Quality Assurance in Higher Education) – είναι ένας ανεξάρτητος φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου που ιδρύθηκε το 1984 από το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), το QAA, το Συμβούλιο Πιστοποίησης Πανεπιστημίων (CVU) και το Συμβούλιο Πρυτάνεων Βρετανικών Πανεπιστημίων. Η πιστοποίηση BAC, που φέρουν κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βρετανία και διεθνώς, αποτελεί επιστέγασμα εκπαιδευτικής ποιότητας και χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και εγγύησης για φοιτητές, γονείς, συνεργάτες.
Το Mediterranean College από το 2000 έως σήμερα αξιολογείται και κάθε δύο έτη από το BAC σε όλους τους τομείς λειτουργίας του και πιστοποιείται επιτυχώς ως ίδρυμα που παρέχει ανώτατη εκπαίδευση (Independent Higher Education Accreditation Scheme). Συγκεκριμένα, ελέγχεται και αξιολογείται στους τομείς:
- Διακυβέρνησης, Στρατηγικής & Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
- Ακαδημαϊκής Διεύθυνσης & Διαχείρισης
- Διδασκαλίας, Μάθησης & Αξιολόγησης Φοιτητών
- Εγγραφής, Υποστήριξης, Συμβουλευτικής & Προαγωγής Φοιτητών
- Εγκαταστάσεων & Μαθησιακών Υποδομών
- Διασφάλισης, Διαχείρισης & Ενίσχυσης Ποιότητας
Το BAC, στις ανεξάρτητες αναφορές του, έχει εξάρει το Mediterranean College για την αποτελεσματική ακαδημαϊκή διοίκηση και άρτια οργάνωσή του, για το ολοκληρωμένο πλάνο υποστήριξης & επαγγελματικής ανάπτυξης των φοιτητών καθώς και για το ευρύ πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων που διοργανώνει.
UK Quality Assurance Agency
Ο Βρετανικός Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας (Quality Assurance Agency for Higher Education - QAA,) είναι το αρμόδιο όργανο που εποπτεύει σε τακτική βάση τα βρετανικά πανεπιστήμια και τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και πιστοποιεί ότι αυτά τηρούν τα οριζόμενα ακαδημαϊκά πρότυπα.
Το QAA ελέγχει το Mediterranean College, ως Κολλέγιο που συνεργάζεται με βρετανικά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί στα πανεπιστήμια που διατηρούν διεθνείς ακαδημαϊκές συνεργασίες. Ο τελευταίος έλεγχος στην Ελλάδα διεξήχθη το 2015, αποτέλεσμα του οποίου ήταν μια εξαιρετική αναφορά για το Mediterranean College και το συνεργαζόμενο University of Derby.
Στην αναφορά αξιολόγησης, ο QAA διαπιστώνει την ομοιομορφία στην παράδοση των προγραμμάτων μεταξύ Mediterranean College και University of Derby, εντός ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο και διασφαλίζει την ομαλή και συνεργασία. Επισημαίνεται ιδιαίτερα, η διατήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της διδασκαλίας των μαθημάτων στα Ελληνικά, σε γλώσσα δηλαδή διαφορετική από αυτή του αρχικού σχεδιασμού των προγραμμάτων, γεγονός που καθιστά τη δίγλωσση εκπαίδευση συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φοιτητές του Mediterranean College. Η παιδαγωγική προσέγγιση του Mediterranean College και η στενή, συνεργατική σχέση με το University of Derby, αναδεικνύονται ως αξιοσημείωτα θετικά χαρακτηριστικά.
Η αναφορά καταλήγει με μηδενικές επισημάνσεις (no recommendations) για το Κολλέγιο και τη συνεργασία του με το University of Derby, έκβαση μοναδική ως προς το αποτέλεσμα μεταξύ όλων των ελληνικών Κολλεγίων που ελέγχθηκαν από τον ίδιο Φορέα.
Δες την αναλυτική έκθεση του QAA και την ανταπόκριση του University of Derby εδώ