Εδώ και δεκαετίες, πρωτοστατούμε στις δράσεις για την ανάδειξη της χώρας μας ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης.
Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ- ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ»
Toν Οκτώβριο του 1995 διοργανώνουμε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών μεγάλο συνέδριο με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ». Ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχε την υποστήριξη και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων και ανθρώπων του πνευματικού, πολιτιστικού, πολιτικού και οικονομικού χώρου. Οι βασικές ενότητες και τα επιμέρους θέματα του συνεδρίου καθορίστηκαν στο προσυνέδριο που διοργανώθηκε στο Ζάππειο 6 μήνες πριν την πραγματοποίηση του μεγάλου συνεδρίου στους Δελφούς, στην Επιστημονική Επιτροπή του οποίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Κ. Λέφας (Δήμαρχος Δελφών), Α. Λεντάκης (βουλευτής), Γ. Νιώτης (Υφυπ. Εξωτερικών), Γ. Παύλος (Καθηγητής Παν/μίου Θράκης), Β. Πολύδωρας (Βουλευτής), Μ. – Θ. Πουλαντζάς (Καθηγητής Παν/μίου Ρώμης), Ι. Τζαννετάκος (Δημ/φος).
Το συνέδριο στους Δελφούς αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη και αποφασιστική προσπάθεια προώθησης του συγκεκριμένου θέματος. Στόχος του, τον οποίο και πέτυχε, ήταν η ανταλλαγή απόψεων φωτισμένων προσώπων και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων πανεθνικής αποδοχής που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε παγκόσμια πνευματική εστία. Το συνέδριο χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι κ. κ. Β. Καρασμάνης (καθηγητής ΕΜΠ, Δ/ντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών), Κ. Διακογιάννης (Δημοσιογράφος), Μ. Σίμιτσεκ (Αντιπρόεδρος ΕΟΑ, Αντιπρόεδρος ΔΟΑ), Α. Σαμαράς (Πρόεδρος ΠΟΛ ΑΝ) και Ε. Γιαννόπουλος (Υπουργός Εργασίας).
Εισηγητές στο συνέδριο μεταξύ άλλων ήταν οι Γ. Νιώτης (Υφυπουργός Εξωτερικών), Ε. Μουτσόπουλος (Ακαδημαϊκός), Μ. –Θ. Πουλαντζάς (Καθηγητής Κοινωνιολογίας Παν/μίου Ρώμης), Β. Βασιλικός (Συγγραφέας), Β. Πολύδωρας (Νομικός Συγγραφέας και τ Υφυπουργός Προεδρίας, Παιδείας, Εξωτερικών), Κ. Χατζηκωστής (εκδότης στην Κύπρο), Κ. Ζουράρης (Καθηγητής Πολιτειολογίας), Ε. Σελλά-Μάζη, (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ιονίου Παν/μίου), Σ. Ερμείδου-Pollet (Καθηγήτρια, Πρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Επιστημονικής και Πολιτιστικής Επιμόρφωσης), Χ. Δαραδήμος (Γλύπτης), Π. Μποσνάκης (Δρ Ελληνικής Φιλολογίας, Παν/μίου Princeton), Ε. Αρσεκίου (Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Birminigham), Α. Τζίκας (Πρόεδρος ΕΟΑ), Κ. Λέφας (Δήμαρχος Δελφών).
Συντονιστές των πάνελ ήταν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βλαστάρης και Όλγα Τρέμη.
Στην εισήγησή του με τίτλο «TO ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», ο καθηγητής κ. Σοφοκλής Ξυνής διατύπωσε μια ρεαλιστική πρόταση πλήρως εναρμονισμένη με τα δεδομένα και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση αυτή, άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα του συνεδρίου, αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες συνιστώσες του.
“Είναι γεγονός”, ανέφερε ο κ. Σοφοκλής Ξυνής στην εισήγησή του, “ότι τα προηγμένα κράτη αλώνουν τα υπόλοιπα μέσω του πνεύματος, εκπαιδεύοντας, επί χρόνια, χιλιάδες νέους άλλων χωρών και κάνοντάς τους φορείς διάδοσης της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Αντίθετα, η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο για σπουδές σε ξένα Πανεπιστήμια, πολλές φορές αμφιβόλου αξίας, χιλιάδες Ελληνόπουλα, τα οποία γίνονται τελικά στη χώρα μας πρεσβευτές καλής θέλησης των κρατών στα οποία σπούδασαν.To αποτέλεσμα είναι να χάνουμε ετησίως τεράστιο συνάλλαγμα και τηνευκαιρία να δημιουργούμε πρεσβευτές που θα προωθούν τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, το θέμα είναι τεράστιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και η ανάγκη να προχωρήσει η πολιτεία στη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους ξένους (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα μας γίνεται επιτακτική.”
Αλλαγή του Νόμου για τους όρους έκδοσης φοιτητικής βίζας σε αλλοδαπούς
Από το 1992 ως το 2001, ο καθηγητής κ. Σοφοκλής Ξυνής εξακολουθεί να πρωτοστατεί στον αγώνα για το «ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» με στόχο να αποκτήσει και η Ελλάδα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε αλλοδαπούς φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα μας.
Μετά από συνεχή άσκηση πίεσης και την υποβολή ειδικού Υπομνήματος προς τους βουλευτές και τους υπουργούς των Ελληνικών κυβερνήσεων, προς τις αρμόδιες αρχές, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και γενικά προς όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι προσπάθειες δικαιώνονται… Το όραμα γίνεται πραγματικότητα!
Το 2001, με το Νόμο 2910/2001 (αρ ΦΕΚ 91, 2/5/01) που ψηφίζει η κυβέρνηση περί ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ – ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, οι προσπάθειες του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ αποφέρουν καρπούς.
Έτσι, το 2002 φθάνει στο Mediterranean College το πρώτο μεγάλο group Κινέζων φοιτητών και από τότε μέχρι σήμερα πολλοί αλλοδαποί φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο από Ελληνικά κολλέγια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχοντας γνωρίσει τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους ως οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.
Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις Εκπαίδευσης
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, μέσω του Mediterranean College, συμμετέχει κάθε χρόνο σε διεθνείς εκθέσεις STUDY ABROAD (Σπουδές στο Εξωτερικό) με σύνθημα «STUDY IN GREECE». Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ντουμπάι, Κίνα, Σερβία κ.ά. Είμαστε εκεί με σκοπό να περάσουμε το μήνυμα σε νέους από άλλες χώρες, οι οποίοι επιθυμούν βρετανικές σπουδές, πως έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα και να φοιτήσουν σε Ελληνικά Κολλέγια που έχουν συμφωνίες franchise με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Μέσω της δραστηριότητας αυτής δημιουργούμε, στις χώρες που επισκεπτόμαστε, το αναγκαίο υπόβαθρο και ένα σημαντικό δίκτυο επαφών, το οποίο κατευθύνει νέους φοιτητές από όλο τον κόσμο να επιλέξουν σπουδές στη χώρα μας.
Συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα
Τον Ιούνιο του 2002 ο πρόεδρος του Mediterranean College συμμετείχε στην πολυμελή επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, που διοργάνωσε η τότε κυβέρνηση Σημίτη και την οποία ακολούθησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ Ξυνής ως μοναδικός εκπρόσωπος από το χώρο της εκπαίδευσης μετέφερε το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι και η εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει μέγιστης σημασίας ‘εξαγώγιμο προϊόν’ της Ελλάδας, πέραν των παραδοσιακών εξαγωγικών κλάδων της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Παράλληλα, με την παρουσία του στην Κίνα ανέπτυξε επαφές με αρμόδιους φορείς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση Κινέζων σπουδαστών σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας (Κολλέγια, κλπ).
Έκδοση Βιβλίου «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης»
Στο βιβλίο 264 σελίδων με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» που συνέγραψε και εξέδωσε το 2016 ο ιδρυτής του Mediterranean College, καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, γίνεται μία ανατομία τής παγκόσμιας αγοράς τής διεθνούς εκπαίδευσης: Βάσει πληθώρας στατιστικών εκπαιδευτικών δεδομένων τής UNESCO, τού ΟΟΣΑ και τής ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, το βιβλίο αναλύει τις ανθρωποροές τής φοιτητικής μετανάστευσης σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία σήμερα ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια φοιτητές που μεταναστεύουν για σπουδές στο εξωτερικό κάθε χρόνο και προβλέπεται να ανέλθουν σε 10 εκατομμύρια φοιτητές το 2030.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι αλλοδαποί φοιτητές που επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα προορισμού για σπουδές μπορούν να ανέλθουν σταδιακά σε 90.000 φοιτητές ετησίως, με σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία (πλέον των $3 δις τον χρόνο) και ακόμη σημαντικότερα πολιτισμικά και εθνικά οφέλη για τη σύγχρονη Ελλάδα, που ως “εν δυνάμει Πολιτισμική Υπερδύναμη” μπορεί να αναβαθμισθεί σε “ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”, και μάλιστα σε “ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ”, εάν αξιοποιήσει τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα “ως διαλάμπον λίκνο τής Δημοκρατίας και τού Δυτικού Πολιτισμού, στο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι τριών ηπείρων”.