Με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων και με πολύτιμα συμπεράσματα που προέκυψαν, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 η διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο: “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Το #meta της Ενέργειας στην Ελλάδα”. Η εκδήλωση έλαβε χώρα με ευθύνη της Σχολής Μηχανικών του Mediterranean College, στο πλαίσιο έναρξης του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) MSc Renewable Energy Engineering.
Την κεντρική ομιλία της ημερίδας έκανε ο Γενικός Γραμματέας Δασών (και πρώην Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Ο ομιλητής έκανε ευρεία επισκόπηση όλων των παραμέτρων της εθνικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες ενωσιακές στοχεύσεις, καθώς και στους χρηματοδοτικούς πόρους και τα μέσα που θα διατεθούν για την επίτευξή τους.
Στην εναρκτήρια εισήγηση της πρώτης ενότητας, με τίτλο: «Πράσινη Ενέργεια: Όψεις του νέου θεσμικού και αναπτυξιακού τοπίου που διαμορφώνεται στην Ελλάδα» υπήρξαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Την πρώτη εισήγηση με τίτλο: «Θεσμικές εξελίξεις στον τομέα της Ενεργειακής Αποθήκευσης» έκανε ο Δρ. Γιώργος Λοΐζος, επικεφαλής του Τομέα Ηλεκτρικών Δικτύων και Νέων Τεχνολογιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ο εισηγητής, αφού έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της ενεργειακής αποθήκευσης και παρουσίασε τις σχετικές τεχνολογίες αιχμής, αναφέρθηκε διεξοδικά σε ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών και κανονιστικών ζητημάτων σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας, πάντοτε από την πλευρά τού ρυθμιστή της αγοράς, ενώ παρουσίασε την τρέχουσα δυναμική κατάσταση τού υπό ανάπτυξη σχετικού κανονιστικού πλαισίου. Την δεύτερη εισήγηση της ενότητας έκανε ο κ. Σπύρος Βλιάμος, Πρόεδρος τού Επιστημονικού & Ακαδημαϊκού Συμβουλίου τού Mediterranean College, ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΕΚΠΑ. Με τίτλο εισήγησης: «Περιβάλλον & Επιχειρηματικότητα: Τοπική Ανάπτυξη και Πράσινη Περιφέρεια» ο κ. Βλιάμος έκανε μια ενδελεχή ιστορική αναδρομή στα σημαντικά οδόσημα της διαδρομής μετασχηματισμού του «περιβάλλοντος» από αμιγή παράγοντα κόστους σε ουσιαστικό πόρο εισροής, όχι μόνον για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (το ενδεικτικό παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε αφορούσε τον τουριστικό τομέα) αλλά, γενικότερα, για όλα τα υποκείμενα οικονομικής, διοικητικής και, ευρύτερα, κοινωνικής δραστηριότητας (οι πράσινες περιφέρειες ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε).
«Οι ΑΠΕ ως τεχνολογική πρόκληση και ως δυνατότητα» ήταν ο τίτλος της δεύτερης ενότητας η οποία ήταν αφιερωμένη στην εγχώρια βιομηχανία των ΑΠΕ. Προσκεκλημένοι εισηγητές ήταν: ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο κ. Νίκος Δαμάτης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) και ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός, Πρόεδρος τού Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ). Συντονιστής της 2ης συνεδρίας ήταν ο κ. Γιάννης Καραλής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Επικεφαλής του νέου μεταπτυχιακού Προγράμματος MSc Renewable Energy Engineering του Mediterranean College. Οι τρεις εισηγητές αφού παρουσίασαν, καταρχήν, συνοπτικά τους φορείς τους οποίους εκπροσωπούσαν (ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΛΕΑΒΙΟΜ και ΕΣΜΥΕ) ανέπτυξαν, στη συνέχεια, το τρέχον επίπεδο τεχνολογίας στην αιολική ενέργεια, την βιοενέργεια και την μικροϋδροηλεκτρική ενέργεια, αντίστοιχα, καθώς και το τρέχον επίπεδο διείσδυσης και τις μελλοντικές προοπτικές κάθε ανανεώσιμης μορφής ενέργειας ξεχωριστά. Τέλος, υπήρξε ειδική εμπεριστατωμένη προσέγγιση των ζητημάτων των θαλάσσιων αιολικών πάρκων (ΕΛΕΤΑΕΝ), των κυκλικών οικονομιών (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) και της διαχείρισης υδάτων σε τοπικό επίπεδο (ΕΣΜΥΕ).
Στην καταληκτική ενότητα της Ημερίδας, με τίτλο: «Είναι πολύ καλό να είσαι μηχανικός μια τέτοια εποχή ……», η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη της Σχολής Μηχανικών (School of Engineering) του Mediterranean College Δρ. Αγγελική Καραλή, παρουσίασε αναλυτικά το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Renewable Energy Engineering, το οποίο εγκαινιάζει -από το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο- το Mediterranean College (σε συνεργασία με το University of Derby). Η εισηγήτρια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του προγράμματος στην ανερχόμενη εγχώρια αγορά των ΑΠΕ και παρουσίασε σχετικά υποστηρικτικά στατιστικά στοιχεία από ελληνικές και διεθνείς πηγές.
Γενικός συντονιστής της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν ο κ. Θοδωρής Παναγούλης, δημοσιογράφος, διευθυντής του portal Energypress.gr.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και είχε την υποστήριξη της ΕΛΕΤΑΕΝ, της ΕΛΕΑΒΙΟΜ και του ΕΣΜΥΕ.
Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις ΑΠΕ προσφέρεται από το Mediterranean College σε συνεργασία με το University of Derby (TOP30, Guardian University Guide 2020). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξειδίκευση αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, γύρω από τις ανανεώσιμες ενεργειακές μορφές και τις εφαρμογές τους. Στους απόφοιτους απονέμεται ο μεταπτυχιακός τίτλος MSc του βρετανικού πανεπιστημίου, οποίος αναγνωρίζεται ισότιμα και στην Ελλάδα.
Το MSc Renewable Energy Engineering αναπτύχθηκε εξολοκλήρου στη χώρα μας από Έλληνες επιστήμονες, αξιολογήθηκε και επικυρώθηκε με πολύ αυστηρά κριτήρια και διαδικασίες από το συνεργαζόμενο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby και πλαισιώθηκε επιστημονικά και διδακτικά από διακεκριμένους καθηγητές, εταιρείες και φορείς. Μέλη του Advisory Board του προγράμματος αποτελούν οι κυριότεροι φορείς του κλάδου στην Ελλάδα: Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων & Βιομάζας Ελλάδας, κ.α.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ