Το ήξερες ότι ο χρόνος όχι μόνο “τρέχει” αλλά “κυλάει και σαν νερό”; Αυτές και αρκετές άλλες παροιμίες σχετικές με τον χρόνο μας συντρόφευσαν στην παιδική μας ηλικία, μέχρις ότου γίναμε ενήλικες και καταλάβαμε ότι ο σοφός λαός όντως έχει πάντα δίκιο. Είναι γεγονός λοιπόν ότι όσο μεγαλώνουμε και αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας, η μέρα φαίνεται μικρή και πολλές φορές θα θέλαμε να έχει λίγες ακόμα ώρες παραπάνω.
Πώς μπορούμε όμως να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον χρόνο μας και να πετύχουμε όλους εκείνους τους μικρούς (ή και μεγαλύτερους!) στόχους που θέτουμε καθημερινά; Στο απαντάμε παρακάτω, δίνοντάς σου χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις σωστά την κάθε σου ημέρα!
Τι είναι η διαχείριση χρόνου
Η διαχείριση χρόνου είναι η διαδικασία κατά την οποία σχεδιάζεις και οργανώνεις το πώς να κατανείμεις τις ώρες σου ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την ικανότητα να εργάζεσαι πιο έξυπνα, όχι περισσότερο. Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι να “στριμώξεις” περισσότερες υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα σου, αλλά να εκμεταλλευτείς τις ώρες σου με πιο αποδοτικό και συνειδητό τρόπο.
Είτε λοιπόν είσαι σπουδαστής σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το Μεσογειακό Κολλέγιο, είτε κάνεις τα πρώτα σου βήμα στην εργασιακή πραγματικότητα είναι σημαντικό να μάθεις να αξιοποιείς τον χρόνο σου σωστά ώστε να απολαμβάνεις όλα τα οφέλη της καλής διαχείρισης αυτού.
Ποια είναι τα οφέλη της διαχείρισης χρόνου
Τα οφέλη της σωστής διαχείρισης του χρόνου σου είναι πολλά και αποτυπώνονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
- Λιγότερο άγχος: Όταν ξέρεις τι έχεις να κάνεις και πότε πρέπει να το κάνεις, μειώνεται το αίσθημα του πανικού.
- Καλύτερη ποιότητα εργασίας: Προλαβαίνεις να συγκεντρωθείς και να αποδώσεις τα βέλτιστα χωρίς να νιώθεις έξτρα πίεση.
- Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Ο χρόνος σου, όταν οργανώνεται κατάλληλα, “χωράει” και τα δύο.
- Αυτοπεποίθηση και πειθαρχία: Η επίτευξη στόχων ενισχύει τη θετική σου εικόνα προς τους άλλους, αλλά και προς τον ίδιο σου τον εαυτό.
- Περισσότερος ελεύθερος χρόνος: Η σωστή διαχείριση χρόνου συνήθως συνοδεύεται από επιπλέον ελεύθερο χρόνο (τον οποίο και μπορείς να αξιοποιήσεις με τον τρόπο που επιθυμείς!).
Όλα τα tips για αποτελεσματική διαχείριση χρόνου
Πριν δούμε όλα τα tips που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τον χρόνο σου, είναι σημαντικό να δεις ποια από αυτά σου ταιριάζουν και στη συνέχεια να αναπτύξεις το δικό σου στυλ διαχείρισης.
1. Κατανόησε την καθημερινότητά σου
Πριν προσπαθήσεις να αλλάξεις την καθημερινότητά σου, χρειάζεται να την κατανοήσεις. Σου προτείνουμε για μία εβδομάδα, να καταγράφεις τις δραστηριότητες που κάνεις μέσα στη μέρα και πόσο χρόνο αυτές απαιτούν. Θα εκπλαγείς με το πόσος χρόνος “χάνεται” σε μικρές ασήμαντες συνήθειες. Αυτή η καταγραφή είναι το πρώτο βήμα για να εντοπίσεις τι αξίζει να μείνει και τι όχι και να συνεχίσεις με το επόμενο tip.
2. Θέσε προτεραιότητες
Όλα τα tasks δεν είναι το ίδιο σημαντικά. Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις τεχνικές όπως η μέθοδος Eisenhower και να χωρίσεις τις δραστηριότητες σε τέσσερις κατηγορίες: σημαντικές και επείγουσες, σημαντικές και όχι επείγουσες, επείγουσες αλλά όχι σημαντικές, και ούτε επείγουσες ούτε σημαντικές. Έτσι θα έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα με όλα τα σημαντικά σου tasks, ακόμα κι αν δεν είναι επείγοντα.
3. Φτιάξε ένα αναλυτικό πλάνο
Οργάνωσε τη μέρα σου από την προηγούμενη. Χρησιμοποίησε ατζέντες, εφαρμογές ή ένα απλό φύλλο χαρτιού. Όταν οπτικοποιείς τα καθήκοντά σου, αποκτούν μορφή και σειρά. Να θυμάσαι! Ένα πλάνο δεν είναι απαραίτητο να είναι αυστηρό, αλλά πρέπει να σε καθοδηγεί. Τέλος σου προτείνουμε να είσαι ανοιχτός και να προσπαθείς να εντάξεις στο πρόγραμμα και κάποια μικρά “παραθυράκια” για απρόβλεπτες καταστάσεις.
4. Όρισε προσωπικά deadlines
Μην περιμένεις την τελική ημερομηνία (ή λίγες ώρες πριν) για να ξεκινήσεις. Δώσε στον εαυτό σου ένα εσωτερικό deadline, λίγο νωρίτερα από το πραγματικό ώστε να είσαι πιο ευέλικτος. Έτσι έχεις το περιθώριο να διορθώσεις, να βελτιώσεις ή να αντιμετωπίσεις κάτι έκτακτο χωρίς άγχος και πίεση.
5. Κινήσου με στρατηγική
Μάθε ποια ώρα της ημέρας είσαι πιο παραγωγικός και χρησιμοποίησε το βιολογικό σου ρολόι προς όφελός σου. Άλλοι λειτουργούν καλύτερα το πρωί, άλλοι το απόγευμα. Οργάνωσε λοιπόν τις πιο απαιτητικές εργασίες σου στις “ώρες αιχμής” σου και κράτησε τις πιο εύκολες ή αυτόματες για τις περιόδους χαμηλής ενέργειας.
6. Κράτησε τον χώρο σου καθαρό
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι το χάος στον χώρο συχνά μεταφέρεται και στο μυαλό. Έτσι λοιπόν ένα οργανωμένο γραφείο, δωμάτιο ή ψηφιακό περιβάλλον (ναι, και ο υπολογιστής σου χρειάζεται “ξεσκόνισμα”) βοηθά στο να συγκεντρώνεσαι καλύτερα και να βρίσκεις γρήγορα ό,τι χρειάζεσαι.
7. Κάνε τακτικά διαλείμματα
Η συνεχόμενη εργασία δεν οδηγεί πάντα στην αποτελεσματικότητα. Αντίθετα, συνήθως προκαλεί κόπωση και μείωση απόδοσης, κάτι το οποίο απαιτεί περισσότερο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό σε συμβουλεύουμε να κάνεις συχνά διαλείμματα και να επιτρέπεις στον εαυτό σου μερικά λεπτά ξεκούρασης, ακόμα και αν δεν έχει τελειώσει το task.
8. Δημιούργησε μία ρουτίνα
Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας είναι αυτό που θα σε κρατάει πάντα στο πρόγραμμα και θα σε αποτρέπει από το να αναβάλεις τις υποχρεώσεις σου. Μην ξεχνάς εξάλλου ότι η αναβλητικότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της παραγωγικότητας. Αντί λοιπόν να λες “θα το κάνω αργότερα”, πες “θα ξεκινήσω για 5 λεπτά τώρα”. Συχνά, το πιο δύσκολο είναι η αρχή. Δεσμεύσου στον εαυτό σου, όχι γιατί “πρέπει”, αλλά γιατί θέλεις να κερδίσεις τον δικό σου χρόνο πίσω.
Κλείνοντας θέλουμε να σου υπενθυμίσουμε ότι ο χρόνος δεν είναι άπειρος, αλλά είναι δικός σου. Η αποτελεσματική διαχείρισή του δεν είναι ένα ακόμα task, αλλά ένα εργαλείο που σε βοηθά να ζεις καλύτερα, με λιγότερο άγχος και περισσότερη ουσία. Ξεκίνα σήμερα και δες τη διαφορά!