Ταυτότητα της έρευνας:
To Kέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του MEDITERRANEAN COLLEGE ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2013 με τη συνδρομή προπτυχιακών φοιτητών του Business School του Mediterranean College και την επιστημονική επιμέλεια του Κ.Ε.Τ.Α.Κ. (www.ketak.gr). Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες των νέων καθώς και τις στάσεις τους, αλλά και τις αντιλήψεις τους γενικότερα για τη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του δομημένου ερωτηματολογίου σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη και Νήσους .
Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 1800 συνεντεύξεις σε νέους, γυναίκες και άντρες ηλικίας 17-29 ετών.
Κυριότερα ευρήματα της έρευνας:
- Πόσα γεύματα και ποία καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση;
-
Πρωινό: 3 φορές εβδομαδιαίως
-
Δεκατιανό: 4 φορές εβδομαδιαίως
-
Μεσημεριανό: 7 φορές εβδομαδιαίως
-
Απογευματινό: 4 φορές εβδομαδιαίως Βραδινό: 3 φορές εβδομαδιαίως
-
- Πόσα γεύματα πραγματοποιείται εκτός σπιτιού σε εβδομαδιαία βάση;
- Κανένα: 13%
- Ένα γεύμα: 39%
- Δύο – Τρία γεύματα 31%
- Τέσσερα –Πέντε: 15%
- Έξι-Εφτά: 2%
- Σε πόσα από τα γεύματα που πραγματοποιείται εκτός σπιτιού επιλέγεται κάποιο fast food;
- Κανένα: 3%
- Ένα γεύμα: 33%
- Δύο- Τρία γεύματα : 40%
- Τέσσερα-Πέντε γεύματα: 10%
- Έξι-Εφτά: 14%
- Έχετε παρατηρήσει κάποια μεταβολή τα τελευταία τρία χρόνια στις διατροφικές σας συνήθειες;
- ΝΑΙ: 65%
- ΟΧΙ: 35%
- Εφόσον αναγνωρίσατε κάποια μεταβολή ποια από τις παρακάτω αιτίες έχουν επίδραση στις διατροφικές σας συνήθειες; (Αφορά το 65% που απάντησε Ναι στο ερώτημα 4)
- Επιλέγω φθηνό και γρήγορο φαγητό: 47%
- Δεν κάνω τακτικά γεύματα: 25%
- Κάνω δίαιτα/διατροφή: 7%
- Αποφεύγω την κατανάλωση κρέατος ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: 21%
- Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες θεωρείται ότι συντέλεσε στις παραπάνω μεταβολές; (Αφορά το 65% που απάντησε Ναι στο ερώτημα 4)
- Μείωση εισοδήματος: 20%
- Εργασία: 25%
- Σπουδές: 15%
- Απαιτητικά ωράρια-έντονος ρυθμός ζωής: 10%
- Επιρροή από φίλους: 12%
- Γενικότερος τρόπος ζωής: 18%
- Γνωρίζετε τις αρχές τις μεσογειακής διατροφής;
- ΝΑΙ: 55%
- ΟΧΙ: 45%
- Από ποιες πηγές έχετε πληροφορηθεί τις αρχές της μεσογειακής διατροφής;
- Internet: 20%
- Οικογένεια: 29%
- Σχολείο: 14%
- Φίλους: 1%
- ΜΜΕ: 26%
- Ιατρός/Διαιτολόγος: 10%
- Εάν ακολουθούσατε ένα πρόγραμμα διατροφής για ποιον από τους παρακάτω λόγους θα το κάνατε;
- Για να χάσω κιλά και πόντους: 55%
- Για απώλεια λίπους: 17%
- Για λόγους υγείας: 14%
- Για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: 14%
- Κατά την έξοδο σας επιλέγετε το φαγητό ως ένα τρόπο διασκέδασης:
- ΝΑΙ: 65%
- ΟΧΙ: 35%
- Πως αντιλαμβάνεστε την υγιεινή διατροφή;
- Κατανάλωση σπιτικού φαγητού: 10%
- Επιλέγω προϊόντα με λίγες θερμίδες: 20%
- Επιλέγω προϊόντα χωρίς συντηρητικά: 17%
- Επιλέγω φρέσκα προϊόντα: 15%
- Επιλέγω βιολογικά προϊόντα: 8%
- Επιλέγω προϊόντα χωρίς λιπαρά: 25%
- Να κάνω μικρά και συχνά γεύματα: 5%
- Ποιες από τις παρακάτω επιλογές είναι πιο αντιπροσωπευτική για εσάς για ένα γεύμα έξω από το σπίτι;
- Να είναι κάτι γρήγορο: 18%
- Να είναι οικονομικό: 36%
- Να είναι γευστικό: 39%
- Να είναι κάτι που εμπιστεύομαι: 7%
- Καταναλώνετε καθημερινά δημητριακά;
- ΝΑΙ: 36%
- ΟΧΙ : 64%
- Καταναλώνετε καθημερινά ψωμί;
- ΝΑΙ: 75%
- ΟΧΙ: 25%
- Καταναλώνετε καθημερινά φρούτα;
- ΝΑΙ: 30%
- ΟΧΙ: 70%
- Καταναλώνετε καθημερινά λαχανικά;
- ΝΑΙ: 24%
- ΟΧΙ: 76%
- Καταναλώνετε καθημερινά σνακ;
- ΝΑΙ: 69%
- ΟΧΙ: 31%
- Καταναλώνετε καθημερινά τηγανητές πατάτες;
- ΝΑΙ: 58%
- ΟΧΙ: 42%
- Καταναλώνετε καθημερινά αναψυκτικά;
- ΝΑΙ: 87%
- ΟΧΙ: 23%
- Καταναλώνετε καθημερινά φυσικούς χυμούς;
- ΝΑΙ: 15%
- ΟΧΙ: 85%
- Καταναλώνετε καθημερινά γλυκά;
- ΝΑΙ: 33%
- ΟΧΙ: 67%
- Καταναλώνετε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα;
- ΝΑΙ:45%
- ΟΧΙ:55%
- Καταναλώνετε καθημερινά αλλαντικά;
- ΝΑΙ:62%
- ΟΧΙ:38%
- Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε;
- ζυμαρικά
- 1 φορά την εβδομάδα: 15%
- 2 φορές την εβδομάδα: 25%
- 3 φορές την εβδομάδα: 55%
- 4 φορές την εβδομάδα: 5%
- Κοτόπουλο
- μία φορά την εβδομάδα: 45%
- δύο φορές την εβδομάδα: 45%
- Καθόλου:10%
- Ψάρια
- Καθόλου:20%
- μία φορά την εβδομάδα: 55%
- Δύο φορές την εβδομάδα: 25%
- Κρέας
- Μία φορά την εβδομάδα: 15%
- Δύο φορές την εβδομάδα: 45%
- Τρεις φορές την εβδομάδα: 30%
- Τέσσερις φορές την εβδομάδα: 10%
- Όσπρια-Λαδερά φαγητά
- Μία φορά την εβδομάδα: 35%
- Δύο φορές την εβδομάδα: 45%
- Τρεις φορές την εβδομάδα: 15%
- Καθόλου:5%
- ζυμαρικά
Τα παραπάνω αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας εστιάζουν στις διατροφικές συνήθειες των νέων, εφόσον η διατροφή αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική αλλά και ψυχική υγεία.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αλλά και η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα διατροφής μπορούν να επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής. Εξάλλου η απομάκρυνση από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής οδηγεί πολλές φορές σε προβλήματα υγείας και στις νεανικές ηλικίες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που από δευτερογενή έρευνα του Κ.Ε.Τ.Α.Κ. προβλήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιακά προβλήματα κατέχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στον νεανικό πληθυσμό.