Με μεγάλη επιτυχία & τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, η ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Arts & Design του Mediterranean College, στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στην Αθήνα, με θέμα: «Συνέντευξη με έναν Δραματοθεραπευτή». Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Φωτεινή Καπή, Δραματοθεραπεύτρια – Ψυχοπαιδαγωγός – Ηθοποιός – Διδάσκουσα στο MA Dramatherapy, η οποία καλωσόρισε το κοινό και παρουσίασε τις προσκεκλημένες ομιλήτριες· την κ. Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγο – Δραματοθεραπεύτρια και την κ. Σόνια Περλέγκα, Κοινωνική Λειτουργό – Δραματοθεραπεύτρια – Σκηνοθέτη. Η κ. Αγγελική Φράγκου, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του MA Dramatherapy, παρουσίασε το πρόγραμμα, τα μαθήματα, τη μέθοδο διδασκαλίας, καθώς και την επαγγελματική εφαρμογή της Δραματοθεραπείας.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις καλεσμένες ομιλήτριες. Πρώτη πήρε τον λόγο η κ. Σταύρου, η οποία χαρακτήρισε την πορεία της στη Δραματοθεραπεία με ένα ποτάμι. Το ποτάμι το οπτικοποίησε για το κοινό φέρνοντας ένα ύφασμα από γαλάζια οργαντίνα, το οποίο λειτούργησε ως σκηνικό αντικείμενο και το άπλωσε σε σχήμα ποταμιού, ώστε να δείχνει ένα ποτάμι που μακραίνει και εξελίσσεται. H κ. Σταύρου συμβόλισε το ποτάμι, «περπάτησε» πάνω του και διηγήθηκε την ιστορία της. Μας μίλησε για όλες τις αλλαγές που κλήθηκε να διαχειριστεί και αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά σημεία της πορείας της. Μίλησε για το έναυσμα που την έκανε να ασχοληθεί με τη Δραματοθεραπεία, για τα ταξίδια στο εξωτερικό, για την πρακτική της, για την εθνογραφική μέθοδο με την οποία εμπλούτισε την πρακτική της στη Δραματοθεραπεία, για το θέατρο του καταπιεσμένου που χρησιμοποίησε στις τεχνικές της. Η κ. Σταύρου, επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτότυπη εφαρμογή της Δραματοθεραπείας, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ μαζί με την Δραματοθεραπεύτρια κ. Φώφη Τριγάζη, ανέπτυξαν το μοντέλο για την αντιμετώπιση του τραύματος, που ονομάζεται ‘Αναπτυξιακό Τελετουργικό Μοντέλο Διασύνδεσης’. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Σταύρου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το ποτάμι συνεχίζει να ρέει και να την οδηγεί σε νέα μονοπάτια».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη κ. Περλέγκα, η οποία για να μιλήσει για την πορεία της χρησιμοποίησε ένα παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε το κοινό. Μέσα σε μια φοντανιέρα έβαλε μικρά χαρτάκια στα οποία έγραφε μια η δύο λέξεις. Οι λέξεις στα χαρτάκια ήταν τα σκαλοπάτια της πορείας της μέχρι και σήμερα στη Δραματοθεραπεία, η οποία τα μοίρασε τυχαία στους συμμετέχοντες και έτσι «ταξίδεψαν» στον χρόνο μαζί της. Διαβάζοντας το κάθε χαρτάκι, οι συμμετέχοντες «μεταφέρονταν» -δίχως λογική χρονική σειρά- σε μια στιγμή της ομιλήτριας στη Δραματοθεραπεία στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Η κ. Περλέγκα εξήγησε, επίσης, πώς η Δραματοθεραπεία περιέχει τις σπουδές της στην Κοινωνική εργασία και στο θέατρο, αναλύοντας την παραδοσιακή μεξικανική θεραπευτική (Μισίκα Πάκτλι) και τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποιεί στη δουλειά της. Στο φινάλε της παρουσίασης, ένας από τους συμμετέχοντες κρατούσε ένα χαρτάκι που δεν έγραφε κάτι, ήταν κενό. Η κ. Περλέγκα έσπευσε να το αιτιολογήσει, εξηγώντας ότι αυτό το χαρτάκι δήλωνε τη συνέχεια της πορείας της, «ένας δρόμος που συνεχίζεται και διαμορφώνεται με ανοιχτό πνεύμα προς τη ζωή και τις αλλαγές», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης περιλάμβανε το round table με τις ομιλήτριες και τη συντονίστρια της εκδήλωσης να απαντούν σε ερωτήσεις, σκέψεις, απορίες που τους έθεσαν οι συμμετέχοντες. Στο βιωματικό μέρος, οι κ.κ. Καπή & Φράγκου συντόνισαν και εμψύχωσαν ένα δημιουργικό παιχνίδι με θέμα το ‘Μοναδικό Ταξίδι στη Δραματοθεραπεία’. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι που περιλάμβανε κίνηση, εικαστικά και αναστοχασμό. Σε ένα παιχνίδι γνωριμίας, όπου μοιράζονταν την επαγγελματική αφετηρία τους, οι συμμετέχοντες σχεδίασαν πώς φαντάζονται την πορεία τους στην Δραματοθεραπεία και τη μοιράστηκαν σε μικρά γκρουπ μεταξύ τους, ενώ, στη συνέχεια, έγραψαν σε ένα χαρτάκι ποια αισθάνονται ότι είναι η δύναμη τους ώστε να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι στη Δραματοθεραπεία. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με ένα κολλάζ που έφτιαξε το κοινό, με το σχήμα μιας βαλίτσας και συζήτησαν σε μια αναστοχαστική άσκηση τι θα ήθελαν να βάλουν μέσα στη βαλίτσα για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη Δραματοθεραπεία.
ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το MA Dramatherapy είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δραματοθεραπείας στην Ελλάδα. Εξερευνά τη χρήση του δράματος ως μέθοδος ψυχοθεραπείας, συνδυάζοντας τις θεραπευτικές επιδράσεις του με τις επιστημονικές μεθόδους των δραματικών παρεμβάσεων. Η Δραματοθεραπεία εφαρμόζεται σε διάφορα πλαίσια και απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες θεραπευομένων.
Προσφέρεται από το School of Arts & Design του Mediterranean College σε συνεργασία με το University of Derby και πληροί τις προϋποθέσεις του Health and Care Professions Council (HCPC) του Η. Βασιλείου. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει επιστημονική γνώση με πρακτική εμπειρία, όπου οι φοιτητές αποκτούν εμπειρικές γνώσεις σχετικά με τις θεραπευτικές διαδικασίες μέσω του θεάτρου και του αυτοσχεδιασμού.
THE SCHOOL OF ARTS & DESIGN
Αποστολή της Σχολής είναι να προσφέρει σύγχρονα προγράμματα σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, παροτρύνοντας τους φοιτητές να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν ένα μοναδικό προσωπικό στυλ. Η Σχολή λειτουργεί ως κέντρο καινοτομίας και δημιουργίας, όπου οι ιδέες συναντούν την παράδοση και η φαντασία δίνει τη θέση της στην ικανότητα. Μέσα από ένα ανοιχτό περιβάλλον μάθησης, προωθείται ο πειραματισμός και η κριτική σκέψη, προκειμένου να ενθαρρύνονται οι φοιτητές να σκεφτούν δημιουργικά και να υπερβούν τα όρια της τέχνης τους.