Η συνέντευξη για δουλειά είναι για πολλούς μία αγχωτική διαδικασία, καθώς καλούνται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά όχι μόνο να παρουσιάσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, αλλά και να κερδίσουν όλες τις εντυπώσεις. Αν λοιπόν βρίσκεσαι και εσύ σε αυτήν τη θέση και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την καριέρα που ονειρεύεσαι, στο παρόν άρθρο θα βρεις χρήσιμες συμβουλές που θα σου χαρίσουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Πάμε να τις δούμε!
Τι πραγματικά είναι η συνέντευξη για δουλειά και ποια είναι τα είδη της
Όταν αναφερόμαστε στη συνέντευξη για δουλειά ουσιαστικά μιλάμε για μία επαγγελματική συνάντηση μεταξύ εργοδότη και υποψηφίου με σκοπό τη μελλοντική συνεργασία τους για μία συγκεκριμένη θέση εργασίας. Τα πιο συχνά είδη της είναι τα εξής:
- Δια ζώσης συνάντηση
- Τηλεφωνική επικοινωνία
- Διαδικτυακή επικοινωνία (μέσω βιντεοκλήσης)
- Ομαδική συνέντευξη (με πάνω από έναν συνεντευξιαζόμενο)
- Συνέντευξη σε Ημέρες Καριέρας κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες και καθώς η AI τεχνολογία ακμάζει, έχει παρουσιαστεί ένα νέο είδος συνέντευξης και αυτή δεν είναι άλλη από τη συνέντευξη με ρομπότ. Αυτή η νέα πρακτική στοχεύει στην εξάλειψη των διακρίσεων από την πλευρά του συνεντευξιαστή.
Ποια είναι τα σημαντικότερα tips
Είτε μόλις τελείωσες κάποια σχολή σε δημόσιο πανεπιστήμιο ή ιδιωτικό κολλέγιο, όπως το Mediterranean College, είτε θέλεις να αλλάξεις καριέρα, έφτασε η στιγμή να περάσεις και εσύ από τη διαδικασία της συνέντευξης και μπορεί να αγχώνεσαι. Δε χρειάζεται όμως να ανησυχείς, καθώς υπάρχουν κάποια μικρά tips που μπορείς να ακολουθήσεις και θα δεις ότι η συνάντηση θα γίνει αρκετά πιο εύκολη.
1. Δημιούργησε το τέλειο βιογραφικό
Ακόμα και αν έχεις όλες τις γνώσεις που χρειάζεται η θέση που στοχεύεις, αν δεν τις εντάξεις με προσοχή στο βιογραφικό σημείωμα, τότε είναι πολύ πιθανό να μην βρεθείς στο στάδιο της συνέντευξης. Πρώτο tip λοιπόν, που δεν αφορά την παρουσία σου στη συνάντηση, είναι η δημιουργία του τέλειου βιογραφικού. Να θυμάσαι! Το άτομο που θα διαβάσει το βιογραφικό σου θα πρέπει με μία ματιά να αποκτήσει μία πλήρη εικόνα του ποιος είσαι και ποια είναι τα προσόντα σου. Δώσε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και παρουσίασε τον εαυτό σου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
2. Κάνε καλή έρευνα της εταιρείας που σε ενδιαφέρει
Μόλις κληθείς για συνέντευξη, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις τη μελέτη. Ερεύνησε λοιπόν την εταιρεία που στοχεύεις και μάθε τα πάντα για τις δραστηριότητές της. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις πραγματικό ενδιαφέρον και είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλήξεις τον συνεντευξιαστή ευχάριστα.
3. Παρουσίασε σωστά τον εαυτό σου
Όσο αναλυτικό και αν είναι το βιογραφικό σου, θα χρειαστεί να μιλήσεις για σένα και τα “κατορθώματά” σου. Μίλησε λοιπόν με ειλικρίνεια και χωρίς υπερβολές, καθώς το άτομο που θα βρεθεί απέναντί σου έχει σίγουρα επαναλάβει τη διαδικασία της συνέντευξης και μπορεί να αντιληφθεί τις ανακρίβειες.
4. Βρες τις πιο συχνές ερωτήσεις μιας συνέντευξης
Ανεξάρτητα από το αντικείμενο, υπάρχουν κάποιες γενικές ερωτήσεις που μπορείς εύκολα να βρεις διαδικτυακά και να προετοιμάσεις. Μόλις λοιπόν καταλάβεις τη λογική τους, είμαστε σίγουροι ότι θα σου είναι πιο εύκολη η όλη διαδικασία, καθώς θα είσαι προετοιμασμένος και θα νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά.
5. Πρόσεξε τη στάση του σώματός σου
Η γλώσσα του σώματος, πολλές φορές, λέει περισσότερα από αυτά που θέλουμε να ακουστούν. Χρειάζεται λοιπόν να έχεις μία σωστή στάση, που να αντανακλά σιγουριά και άνεση, και φυσικά να μην καμπουριάζεις.
6. Δώσε σημασία στην ενδυμασία σου
Ο σύγχρονος ενδυματολογικός κώδικας στους χώρους εργασίας μπορεί να μην απαιτεί πλέον formal ενδυμασία (σε πολλές περιπτώσεις!), αλλά πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα τα ρούχα και το συνολικό σου στυλ. Φρόντισε φυσικά να είσαι καθαρός και μυρωδάτος και να έχεις μία ευπρεπή εικόνα.
7. Να είσαι ευγενικός και προσεκτικός στα λόγια σου
Η ευγένεια είναι μία από τις σημαντικότερες αρετές και απαιτείται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Πόσο μάλλον κατά τη διαδικασία της συνέντευξης που χρειάζεται να πείσεις τον συνομιλητή σου για την επιλογή σου στη διαθέσιμη θέση. Μην παραείσαι όμως ευγενικός και φλύαρος, καθώς είναι πολύ πιθανό να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
8. Δείξε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της εταιρείας
Δεν αρκεί μόνο να κάνεις την απαιτούμενη έρευνα πριν τη συνέντευξη, όπως είδαμε σε παραπάνω tip, αλλά χρειάζεται και να δείχνεις την αμέριστη προσοχή σου στον συνεντευξιαστή, ειδικά όταν μιλάει για την επιχείρηση. Δείξε λοιπόν ενδιαφέρον για την εταιρεία και εξέφρασε απορίες για ότι δεν καταλαβαίνεις.
9. Μίλησε για τη θέση που σε ενδιαφέρει
Μόλις λοιπόν περάσουν τα πρώτα εισαγωγικά λεπτά, έφτασε η στιγμή να συζητήσεις για τη θέση στην οποία στοχεύεις. Μη διστάσεις να κάνεις όλες τις ερωτήσεις που έχεις στο μυαλό σου και να ενημερωθείς για τα επόμενα βήματα. Να είσαι εστιασμένος σε αυτά που θέλεις και φυσικά μην αμελήσεις να συζητήσεις και για το οικονομικό κομμάτι.
Τι πρέπει να κάνεις μετά τη συνέντευξη
Η συνέντευξη έφτασε στο τέλος της και δεν είσαι σίγουρος τι πρέπει (και αν πρέπει!) να κάνεις. Εμείς σου προτείνουμε να στείλεις ένα email, στο οποίο θα εκφράζεις τις ευχαριστίες σου για τη διαδικασία. Φρόντισε να το στείλεις μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο και φυσικά να μην πλατιάσεις κατά τη συγγραφή του.
Αυτά είναι όλα τα tips που χρειάζεται να ξέρεις για μία επιτυχημένη συνέντευξη. Μην ξεχνάς ότι η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί που θα ανοίξει την καριέρα των ονείρων σου. Καλή επιτυχία!