Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Το Mediterranean College σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει επίσημη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με το νόμο 4093/2012.
BAC – British Accreditation Council for Further and Higher Education
Το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης (BAC) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας που ιδρύθηκε το 1984 από το Βρετανικό Συμβούλιο, το QAA (The Quality Assurance Agency for Higher Education), το CVU (Council of Validating Universities) και το Συμβούλιο Πρυτάνεων των Βρετανικών Πανεπιστημίων, με σκοπό να αποτελέσει τον εθνικό Φορέα πιστοποίησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία. Το BAC περιγράφεται από τον Υπουργό Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας ως «η μοναδική δημόσια εγγύηση για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προτύπων στην ανώτατη εκπαίδευση».
Από το 2000 το BAC έχει αξιολογήσει, πιστοποιήσει και ελέγξει 30 εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός Μεγάλης Βρετανίας, στην Ελλάδα, την Τσεχία, την Ινδία, το Λίβανο, το Μαυρίκιο, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία, τη Ν. Αφρική, τη Γερμανία και την Ελβετία.
Το MC είναι πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο από το BAC ως Ίδρυμα που παρέχει ανώτατη εκπαίδευση από το 2000. Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του BAC το 2011 επαινεί το Mediterranean College για τις υπηρεσίες προς τους φοιτητές, τις δραστηριότητές που διοργανώνει και την ικανοποίηση των φοιτητών του.
QAA – The Quality Assurance Agency for Higher Education
Όλα τα Πανεπιστήμια και τα Κολλέγια της Μεγάλης Βρετανίας είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης και υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκές υπηρεσίες.
Ο φορέας που έχει την ευθύνη να ελέγχει κατά πόσο τα Πανεπιστήμια και τα Κολλέγια διασφαλίζουν την ποιότητα και τηρούν τα ακαδημαϊκά standards, είναι το QAA. Στο πλαίσιο των περιοδικών ελέγχων, το QAA εξετάζει την ποιότητα των ευκαιριών μάθησης που το εκπαιδευτικό ίδρυμα προσφέρει στους φοιτητές του, και συντάσσει μία έκθεση όπου αναφέρει τα σημεία καλής πρακτικής καθώς και τις περιοχές που χρειάζονται βελτίωση. Το Mediterranean College, ως Κολλέγιο που συνεργάζεται με Βρετανικά Πανεπιστήμια, δέχεται περιοδικές επισκέψεις από κλιμάκια του QAA, στο πλαίσιο ελέγχου που κάνει το QAA σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός Βρετανίας, τα οποία παρέχουν Βρετανική ανώτατη εκπαίδευση. Ο έλεγχος αυτός εστιάζει στο κατά πόσο το Βρετανικό Πανεπιστήμιο διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει μέσω του συνεργαζόμενου Κολλεγίου. Ο τελευταίος έλεγχος που διεξήγε το QAA στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το Mediterranean College ήταν το 2008.
NARIC
Από το 2006, οι απόφοιτοι του MC, έχουν την δυνατότητα μαζί με το πτυχίο τους να αποκτήσουν και την πιστοποίηση από το Βρετανικό NARIC (National Recognition and Information Centre). Το NARIC είναι ο αντίστοιχος ΔΟΑΤΑΠ της Μ. Βρετανίας. Ελέγχει και στη συνέχεια πιστοποιεί ότι οι τίτλοι σπουδών (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) που απονέμονται στους απόφοιτους των Ελληνικών Κολλεγίων είναι απολύτως ισότιμοι ως προς τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα στη Μ. Βρετανία, με εκείνους που χορηγούνται στους απόφοιτους οποιουδήποτε Βρετανικού πανεπιστημίου. Η απόκτηση της πιστοποίησης του NARIC ισχυροποιεί τη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων μας και συντονίζεται από το Γραφείο Αποφοίτων του Κολλεγίου. Οι πιστοποιήσεις του NARIC παρέχονται στους κατόχους τίτλων σπουδών Bachelor και Master και εκδίδονται από τον αντίστοιχο φορέα 2 φορές το έτος.
Προγράμματα Franchise
Η λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών του Mediterranean College με τη μέθοδο της ακαδημαϊκής δικαιόχρησης (franchise) αποτελεί εχέγγυο για την ποιότητά τους. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η προσφορά τους στους φοιτητές του Κολλεγίου με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως και στους φοιτητές του πανεπιστημίου στη Βρετανία. Το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο έχει συνεχή εποπτεία και είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της ποιότητας που παρέχει το Mediterranean College σε όλα τα επίπεδα:
- Περιεχόμενο προγράμματος, μαθημάτων και μεθόδων αξιολόγησης φοιτητών
Τα προγράμματα σπουδών (δομή, μαθήματα, ύλη, στρατηγική αξιολόγησης κλπ) αναπτύσσονται από το Πανεπιστήμιο. Ως εκ τούτου οι φοιτητές του Κολλεγίου διδάσκονται τα ίδια ακριβώς αντικείμενα και αξιολογούνται στα ίδια ακριβώς ζητήματα με τους φοιτητές που παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα στη Βρετανία.
- Εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη και απαιτούμενες υποδομές
Το Πανεπιστήμιο ελέγχει τακτικά τις μαθησιακές υποδομές που προσφέρει το Κολλέγιο στους φοιτητές και διασφαλίζει ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ποιοτική παροχή των προγραμμάτων σπουδών του στην Ελλάδα.
- Κριτήρια εισαγωγής και αποδοχή φοιτητών στα προγράμματα
Το Πανεπιστήμιο έχει την απόλυτη ευθύνη να καθορίζει τα κριτήρια εισαγωγής – εγγραφής στα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Κολλέγιο και να εγγράφει – αποδέχεται φοιτητές στα προγράμματά του.
- Διαδικασία αξιολόγησης φοιτητών, επικύρωση τελικών βαθμολογιών και απονομής πτυχίων
Οι καθηγητές των αντίστοιχων μαθημάτων στη Βρετανία και το Συμβούλιο Εξετάσεων του Πανεπιστημίου είναι υπεύθυνοι για την επικύρωση των βαθμολογιών των φοιτητών του Mediterranean College και για τις αποφάσεις προαγωγής, απονομής τίτλων σπουδών, κ.ο.κ. Οι καθηγητές του Mediterranean College απλώς διεξάγουν την πρώτη βαθμολόγηση των γραπτών και κάνουν εισήγηση των βαθμών στο Πανεπιστήμιο.
- Έγκριση και αξιολόγηση καθηγητών
Όλοι οι καθηγητές του Mediterranean College αξιολογούνται και εγκρίνονται σε ετήσια βάση από το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να λάβουν τη θέση του διαπιστευμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου (accredited lecturer status).
- Ικανοποίηση φοιτητών
Είναι ευθύνη του Πανεπιστημίου να διατηρεί μηχανισμούς συλλογής ανατροφοδότησης από τους φοιτητές του Mediterranean College για την ικανοποίησή τους από το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν και από τις υπηρεσίες του Κολλεγίου. Στόχος του πανεπιστημίου είναι να εξασφαλίσει στους φοιτητές του Mediterranean College εκπαιδευτική εμπειρία ανάλογη με αυτή που λαμβάνουν οι φοιτητές στην Αγγλία.
Το πτυχίο που λαμβάνουν οι απόφοιτοι του MC είναι το ίδιο που λαμβάνουν οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το ίδιο πρόγραμμα στη Βρετανία, και λόγω της υφιστάμενης συνεργασίας franchise, αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα ως ισότιμο ΑΕΙ ή ΤΕΙ όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα που προσδίδει (Ν 4093/2012).