Δείτε το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Συνεδρίου
Προμηθευτείτε ΕΔΩ το εισιτήριό σας για ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ συμμετοχή, ή
Παρακολουθήστε το ΕΔΩ** ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ και δωρεάν.
To Mediterranean College, το 1ο Ιδιωτικό αγγλόφωνο Κολλέγιο της Ελλάδας, συμμετέχει και φέτος στο 4ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους», το οποίο θα διεξαχθεί στις 15-17 Δεκεμβρίου 2023 στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Airotel Stratos Vassilikos στην Αθήνα, από τον Διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Νεύρο-επιστημών και Ψυχικής Υγείας “Obrela”.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο (δια ζώσης παρακολούθηση και ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση). Το κόστος εγγραφής με φυσική παρουσία ανέρχεται στα 50€ για όλους τους συμμετέχοντες, ενώ η διαδικτυακή παρακολούθηση είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Η Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College θα συμμετέχει με 2 εισηγήτριες, στις παρακάτω ενότητες και με τις ακόλουθες παρουσιάσεις:
Σάββατο 16/12
Ενότητα 14:00-16:00, με θέμα: “ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ”
Εισηγήτρια: Παναγιώτα Αφεντούλη
Περιγραφή: Η νευροχειρουργική τεχνική της «εν τω Bάθει διέγερσης του εγκεφάλου» (Deep Brain Stimulation) και ο ρόλος του νευροψυχολόγου.
Κυριακή 17/12
Ενότητα 09:00-11:30, με θέμα: “ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ”
Εισηγήτρια: Dr. Μαρία Ζαννίκου
Περιγραφή: Αναγνώριση των εκφράσεων προσώπου σε ασθενείς με ΣκΠ και ο ρόλος της αγωγής.
Για τον λόγο αυτό, η Σχολή σας προτρέπει να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις των έγκριτων καθηγητών σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο συνέδριο, όπως το 4ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους», συμβάλλοντας έτσι στην απρόσκοπτη προσπάθεια της Σχολής για τη διατήρηση, τον εμπλουτισμό, αλλά και τη μεταλαμπάδευση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης.
Μεταξύ των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College είναι η ενεργή συμμετοχή σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά συνέδρια, έτσι ώστε οι φοιτητές να ενημερώνονται για τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης τους και να διευρύνουν το δίκτυό τους.
Παραθέτουμε μήνυμα της Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου*:
«Η ανάγκη για περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας, αλλά και των διαταραχών του εγκεφάλου απαιτεί τη διαρκή συνεργασία επιστημόνων από τους χώρους της νευρολογίας, της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας, της βιολογίας, της φαρμακολογίας, της γενετικής, της νευροαπεικόνισης και της προηγμένης τεχνολογίας. Φαίνεται, όμως, ότι, για τη σφαιρικότερη και ίσως βαθύτερη κατανόηση της σκέψης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του ανθρώπου, απαιτείται ο συνεχής επαναπροσδιορισμός των στόχων και των δυνατοτήτων της νευροεπιστήμης, με τη βοήθεια της φιλοσοφίας, η οποία είναι πλούσια σε συναφείς λογικές, εννοιολογικές/σημασιολογικές και φαινομενολογικές αναλύσεις. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος έρευνας του νου και του νοείν, ως ικανοτήτων και φαινομένων άρρηκτα συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο και με την ενσώματη διάσταση του ανθρώπου, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτελούν ήδη ένα ιδιαίτερα παραγωγικό πεδίο έρευνας της φιλοσοφίας της επιστήμης. Θεωρούμε ότι η φυσική συνύπαρξη καταξιωμένων Νευροεπιστημόνων και Φιλοσόφων στο Συνέδριο αυτό αντανακλά μια επιστημονική αναγκαιότητα ετών. Πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη αυτή αλλά και ο διάλογος που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει, θα συνεισφέρουν περαιτέρω στην κατανόηση της σχέσης εγκεφάλου και νου και θα δώσουν έμπνευση για συνέχιση της σχετικής έρευνας από τους νεότερους επιστήμονες. Σας προσκαλούμε λοιπόν, να συμβάλετε με τη συμμετοχή και τις προτάσεις σας, την ενεργό παρέμβαση και την εποικοδομητική αξιολόγησή σας στο πολυθεματικό αυτό πρόγραμμα εκπαίδευσης και στην επιτυχία του συνεδρίου.»
*H Επιτροπή του Συνεδρίου:
- Γιωτάκος Ορέστης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος “αμκε obrela”, Editor: “Dialogues in Clinical Neuroscience & Mental Health”, Founder, “I care for my Brain”
- Δάλλα Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή ΕKΠΑ, Πρόεδρος, “Ελληνικό Συμβούλιο για τον Εγκέφαλο”, President, “Mediterranean Neuroscience Society”
- Χατζημωϋσής Αντώνιος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ. Κύριες δημοσιεύσεις του είναι οι τόμοι Philosophy and the Emotions (Cambridge, 2003), Self-Knowledge (Oxford, 2011), και οι μονογραφίες The Philosophy of Sartre (Routledge, 2010), Ο Φόβος (ΜΙΕΤ, 2014), Φιλοσοφικά πορτρέτα (Πόλις, 2017), Αιδώς, Αγάπη, Αγωνία (Πατάκης, 2020).
**Η διαδικτυακή αναμετάδοση θα είναι ενεργή από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στις 08:00 έως την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, στις 14:30.