Η εφαρμοσμένη ψυχολογία είναι ένας κλάδος της ψυχολογίας, ο οποίος επικεντρώνεται στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, βάζοντας την ψυχολογική έρευνα σε πρακτική εφαρμογή.
Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε με τι ασχολείται η εφαρμοσμένη ψυχολογία, τους κλάδους της, καθώς και το ρόλο του ψυχολόγου που ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη ψυχολογία.
Με τι ασχολείται η εφαρμοσμένη ψυχολογία;
Όπως είπαμε και παραπάνω, η εφαρμοσμένη ψυχολογία αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην ακαδημαϊκή θεωρητική γνώση και την πρακτική εφαρμογή της, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθημερινά. Επικεντρώνεται δηλαδή στην επίλυση των προβλημάτων με τα οποία συνεπάγεται η ανθρώπινη εμπειρία, μέσα από την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης. Η εφαρμοσμένη ψυχολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τόσο πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όσο και τεχνολογικά συστήματα ή συσκευές.
Ποιός είναι ο ρόλος του επιστήμονα στην εφαρμοσμένη ψυχολογία;
Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην εφαρμοσμένη ψυχολογία απασχολούνται σε διάφορους τομείς, χρησιμοποιώντας πρακτικές θεραπευτικές μεθόδους, είτε συνεργάζονται με κάποια εταιρεία ή οργανισμό, είτε με ένα άτομο ή μία οικογένεια. Στην πράξη, ο ρόλους ενός ψυχολόγου που ασχολείται με ένα κλάδο εφαρμοσμένης ψυχολογίας περιλαμβάνει:
- Θεραπευτικές παρεμβάσεις: Οι επαγγελματίες εφαρμοσμένης ψυχολογίας χρησιμοποιούν διάφορες προσεγγίσεις, όπως η γνωσιακή θεραπεία, για να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους.
- Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις: Συνεργάζονται με δασκάλους και καθηγητές για να δημιουργήσουν συνθήκες που βοηθούν τη μαθησιακή διαδικασία, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών.
- Συμβουλευτική σε οργανισμούς ή εταιρείες: Δουλεύουν με εταιρείες και οργανισμούς, για να βελτιώσουν το περιβάλλον εργασίας και το επίπεδο παραγωγικότητας των εργαζομένων.
- Συμπεριφορικές παρεμβάσεις: Χρησιμοποιούν τεχνικές για να αντιμετωπίσουν θέματα, όπως φοβίες και εξαρτήσεις, βοηθώντας τους θεραπευόμενους να αναπτύξουν θετικές συμπεριφορές.
- Εφαρμογή πρακτικών διαχείρισης στρες: Αναπτύσσουν και εφαρμόζουν πρακτικές για τη διαχείριση του άγχους και το ‘χτίσιμο’ ψυχικής ανθεκτικότητας.
- Βελτίωση επιδόσεων: Δουλεύουν με αθλητές, ώστε να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, μέσα από πρακτικές για τη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της συγκέντρωσης.
Ποιοί είναι οι κλάδοι στην εφαρμοσμένη ψυχολογία;
Η εφαρμοσμένη ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολλών ψυχολογικών κλάδων, οι οποίοι βασίζονται σε αυτή, οπότε ένας απόφοιτος εφαρμοσμένης ψυχολογίας μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων. Μερικοί από τους κυριότερους τομείς της εφαρμοσμένης ψυχολογίας είναι:
-
Η κλινική ψυχολογία
Οι κλινικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τόσο τη θεωρία, όσο και πρακτικές εφαρμογές για να βοηθήσουν το άτομο να αντιμετωπίσει την ψυχική δυσφορία που νιώθει και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο έχει μάθει να σκέφτεται και να δρα. Η κλινική ψυχολογία επικεντρώνεται σε:
- Πραγματοποίηση ερευνών, ώστε να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών.
- Επίλυση δυσκολιών στη συμπεριφορά, τον τρόπο σκέψης και την έκφραση των συναισθημάτων.
- Εφαρμογή διαφόρων πρακτικών για τη διαχείριση στρες και συγκρούσεων.
- Θεραπεία χρόνιων ψυχικών ασθενειών.
-
Η οργανωσιακή ψυχολογία
Η οργανωσιακή ψυχολογία μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στο περιβάλλον εργασίας. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τη συνεργασία τόσο των εργαζομένων μεταξύ τους, όσο και της εταιρείας με τους εργαζόμενους, βελτιώνοντας το εργασιακό κλίμα, αλλά και τα επίπεδα παραγωγικότητας. Η οργανωσιακή ψυχολογία επικεντρώνεται σε:
- Τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας πρόσληψης νέων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις.
- Πραγματοποίηση ερευνών στους εργαζόμενους, ώστε να μελετηθούν οι ψυχολογικές τους ανάγκες, καθώς και το επίπεδο ικανοποίησης και ευεξίας τους.
- Ενίσχυση των κινήτρων των εργαζομένων.
- Αξιολόγηση και βελτίωση των πρακτικών που ακολουθεί η εταιρεία για την εκπαίδευση των εργαζομένων.
-
Η περιβαλλοντική ψυχολογία
Η περιβαλλοντική ψυχολογία μελετά τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επηρεάζονται από το περιβάλλον τους, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και πώς οι ανθρώπινες συμπεριφορές επιδρούν στο περιβάλλον. Η περιβαλλοντική ψυχολογία επικεντρώνεται σε:
- Πραγματοποίηση μελετών σχετικά με το πώς παράγοντες, όπως ο συνωστισμός, ο θόρυβος και η ρύπανση επιδρούν στην ανθρώπινη συμπεριφορά.
- Κατανόηση του πώς η αλλαγή των εποχών και οι διάφορες ώρες της ημέρας επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχολογία.
- Ανάπτυξη μεθόδων και πρακτικών για την προώθηση της βιωσιμότητας.
- Μελέτη των συναισθηματικών δεσμών μεταξύ ανθρώπου και τόπου.
-
Η εκπαιδευτική ψυχολογία
Η εκπαιδευτική ψυχολογία ασχολείται με την ανάπτυξη στρατηγικών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας και του περιβάλλοντος στο οποίο λαμβάνουν χώρα αυτές. Οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν την ψυχολογία των μαθητών τους και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πρακτικές που διευκολύνουν τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών. Η εκπαιδευτική ψυχολογία περιλαμβάνει:
- Χρήση των κατάλληλων πρακτικών για τη βελτίωση της μαθησιακής ικανότητας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες.
- Ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών που διευκολύνουν τη διαδικασία μάθησης.
- Διενέργεια πειραμάτων με σκοπό την ανάπτυξη εκπαιδευτικών θεωριών.
- Μελέτη του τρόπου με τον οποία διάφορα τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τη μαθησιακή διαδικασία.
Η Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών εφαρμοσμένης ψυχολογίας, όπως το BSc (Hons) Applied Psychology, το MSc Applied Psychology: Health Psychology and Counselling και το MSc Applied Psychology: Clinical Psychology and Counselling, τα οποία προσφέρουν στους σπουδαστές τις απαραίτητες γνώσεις για μία επιτυχημένη καριέρα στον τομέα της εφαρμοσμένης ψυχολογίας.