Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 | 18.00-20.00
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
Η παγκόσμια δυναμική προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης της ενέργειας έχει θέσει το υδρογόνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας τους πολλούς ρόλους του ως τεχνολογίας προορισμού.
Αυτό είναι και το βασικό θέμα της διαδικτυακής διάλεξης με θέμα: «Η Οικονομία του Υδρογόνου: Ξεκλειδώνοντας την Ενεργειακή Μετάβαση», που διοργανώνεται την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00-20.00, από τη Σχολή Μηχανικών του Mediterranean College, με εισηγήτρια τη Δόκτορα Παναγιώτα Ποιμενίδου*, Χημικό Μηχανικό. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο κ. Γιάννης Καραλής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος, MSc Renewable Energy Engineering, Mediterranean College.
Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη, ως καύσιμο ή ως φορέας ενέργειας και ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Έχει πολλές δυνητικές εφαρμογές στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ενέργειας και των κτιρίων. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν εκπέμπει CO2 και κατά τη χρήση του εκλύονται σχεδόν μηδενικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι. Ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό τμήμα της λύσης για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης θα δοθούν απαντήσεις σε βασικά και κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
- Ποιος είναι ο ρόλος του υδρογόνου στη διαδικασία της απανθρακοποίησης;
- Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια οικονομία υδρογόνου και ποιες είναι οι προκλήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση;
Με τη βοήθεια της εισηγήτριας, θα δούμε τις ραγδαίες, τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς των τεχνολογιών υδρογόνου και θα απαντήσουμε στο γιατί το υδρογόνο ήρθε κυριολεκτικά για να μείνει!
Οι Τεχνολογίες Υδρογόνου θα περιληφθούν στο MSc Renewable Energy Engineering, το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις ΑΠΕ το οποίο προσφέρεται από το Mediterranean College σε συνεργασία με το University of Derby (TOP50, Guardian University Guide 2023). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξειδίκευση αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, που συνδέονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εφαρμογές τους. Στους απόφοιτους απονέμεται ο μεταπτυχιακός τίτλος MSc του βρετανικού πανεπιστημίου, ο οποίος αναγνωρίζεται ισότιμα και στην Ελλάδα.
*Η Παναγιώτα Ποιμενίδου (MEng, PhD) είναι Χημικός Μηχανικός που έχει εργαστεί σε πολλές διεθνείς/ διαπειθαρχικές ομάδες εργασίας. Είναι εμπειρογνώμονας στα πεδία της ετερογενούς κατάλυσης για την παραγωγή υδρογόνου (heterogeneous catalysis for hydrogen production), της καταλυτικής καύσης (catalytic combustion), των εκπομπών και των τεχνολογιών μείωσης των αποβλήτων, καθώς και των υλικών τους. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και στην καθοδήγηση ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ενώ είναι ενεργή στο πεδίο της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) στη διδασκαλία, καθώς και στη διδασκαλία και επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Η Δρ. Ποιμενίδου συμμετέχει ενεργά στην ερευνητική κοινότητα STEM (science, technology, engineering, and mathematics) για την προώθηση της ποικιλομορφίας και της ένταξης στη βιομηχανία και την οικονομία και την επικοινωνία της επιστήμης-τεχνολογίας-μηχανικής στο ευρύ κοινό.