Τι είναι η ψυχολογία;
Ψυχολογία είναι η μελέτη του ανθρώπινου νου και της συμπεριφοράς που σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις απαντήσεις σε δισεπίλυτα ερωτήματα σχετικά με τον ανθρώπινο νου και πώς αυτός λειτουργεί υπό το καθεστώς του άγχους, πώς «θυμάται» και πώς μια ψυχική ασθένεια μπορεί να τον επηρεάσει!
Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κλάδοι ψυχολογίας;
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του σε ένα από τα αναγνωρισμένα προγράμματα της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College, ένας φοιτητής μπορεί αρχικά να παρακολουθήσει το προπτυχιακό πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία. Αν αυτό που αναζητά είναι μεταπτυχιακή εξειδίκευση, τότε οι κλάδοι που μπορεί να επιλέξει είναι: Σχολική Ψυχολογία, η Κλινική Ψυχολογία, η Ψυχολογία Υγείας & η Εγκληματολογική Ψυχολογία, καθώς και προγράμματα στην Συνθετική & στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
Τι μπορείς να κάνεις με πτυχίο ψυχολογίας;
Ως κάτοχος ενός ισχυρού μεταπτυχιακού διπλώματος από το κορυφαίο βρετανικό πανεπιστήμιο, University Of Derby (TOP30 UK University, Guardian Guide 2020), ένας απόφοιτος θα πρέπει να γνωρίζει τις επαγγελματικές προοπτικές με στόχο την επαγγελματική αποκατάστασή του στον Τομέα της Ψυχολογίας.
Σύμφωνα με το British Psychological Society (BPS), οι επαγγελματικές προοπτικές για τους κατόχους ενός πτυχίου ψυχολογίας είναι πολλές, ανάλογα με τις εξειδικεύσεις και τα ενδιαφέροντά τους, όπως:
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: Οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως μαθησιακές δυσκολίες, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα, θέματα αναπηρίας, καθώς και πιο περίπλοκες αναπτυξιακές διαταραχές. Δουλεύουν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρήσεων, των συνεντεύξεων και των αξιολογήσεων και προσφέρουν συμβουλές και υποστήριξη σε δασκάλους, γονείς, την ευρύτερη κοινότητα καθώς και τους νέους που ενδιαφέρονται. Ερευνούν καινοτόμους τρόπους για να βοηθήσουν εκπαιδευτικούς και όσους επαγγελματίες εργάζονται με παιδιά. Μπορούν να απασχοληθούν σε σχολεία, κολέγια, νηπιαγωγεία και ειδικές μονάδες, κυρίως με δασκάλους και γονείς.
- ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: Οι κλινικοί ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως εθισμό, άγχος, κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες και ζητήματα σχέσεων. Μπορούν να πραγματοποιήσουν μια κλινική αξιολόγηση για να διερευνήσουν την κατάσταση των πελατών. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένων ψυχομετρικών εξετάσεων, συνεντεύξεων και άμεσης παρατήρησης της συμπεριφοράς. Οι κλινικοί ψυχολόγοι εργάζονται σε μεγάλο βαθμό σε χώρους υγείας και κοινωνικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κοινοτικών ομάδων ψυχικής υγείας, υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και κοινωνικών υπηρεσιών. Οι περισσότεροι κλινικοί ψυχολόγοι απασχολούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά μερικοί εργάζονται σε ιδιωτική πρακτική.
- ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Οι ψυχολόγοι υγείας χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για την ψυχολογία και την υγεία για να προωθήσουν τη γενική ευημερία και να κατανοήσουν τη σωματική ασθένεια. Είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές και συναισθηματικές πτυχές της υγείας και της ασθένειας, καθώς και να υποστηρίξουν άτομα που έχουν χρόνια ασθένεια. Οι ψυχολόγοι υγείας χρησιμοποιούν επίσης τις δεξιότητές τους με στόχο να βοηθήσουν στη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβουλεύουν τους γιατρούς για καλύτερους τρόπους επικοινωνίας με τους ασθενείς τους. Οι ψυχολόγοι της υγείας απασχολούνται σε διάφορα πλαίσια, όπως νοσοκομεία, κοινότητες, μονάδες έρευνας υγείας, τοπικές αρχές, τμήματα δημόσιας υγείας, αλλά και πανεπιστημιακά τμήματα. Οι εταιρείες συμβούλων μπορούν επίσης να απασχολούν ψυχολόγους υγείας για να παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη, όπως κατάρτιση, έρευνα ή δεξιότητες παρέμβασης.
- ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: Τα βασικά καθήκοντα ενός εγκληματολόγου ψυχολόγου μπορεί να περιλαμβάνουν: εφαρμογή προγραμμάτων θεραπείας, τροποποίηση της συμπεριφοράς των παραβατών, ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του προσωπικού και των κρατουμένων, καθώς και μείωση του άγχους για το προσωπικό και τους κρατουμένους. Ο εγκληματολόγος ψυχολόγος παρέχει επίσης ερευνητικά αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη της πρακτικής, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής στατιστικής ανάλυσης για το προφίλ των κρατουμένων, την παροχή αποδεικτικών στοιχείων στο δικαστήριο, καθώς και την παροχή συμβουλών σε συμβούλια απαλλαγής και δικαστήρια ψυχικής υγείας. Οι εγκληματολόγοι ψυχολόγοι απασχολούνται σε σωφρονιστικές δομές, σε μονάδες αποκατάστασης, σε νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και σε πανεπιστημιακά τμήματα. Μερικοί εργάζονται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
- ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: Ένας αθλητικός ψυχολόγος μπορεί να συμβουλεύει τους προπονητές για το πώς να χτίσουν τη συνοχή μέσα στην ομάδα των αθλητών τους και να βοηθήσουν τους αθλητές με την προσωπική τους ανάπτυξη και τις ψυχολογικές συνέπειες από την πρόκληση τραυματισμού. Εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δομών και με ένα ευρύ φάσμα πελατών που συμμετέχουν σε ψυχαγωγικό, ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Ορισμένοι αθλητικοί ψυχολόγοι εργάζονται ως ιδιωτικοί σύμβουλοι ή κατέχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης με επαγγελματικές αθλητικές ομάδες ή αθλητικούς συλλόγους. Οι περισσότεροι συνδυάζουν τη συμβουλευτική τους εργασία με τη διδασκαλία και την έρευνα.
- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: Οι νευροψυχολόγοι συνεργάζονται με άτομα όλων των ηλικιών που ασχολούνται με ασθενείς που είχαν τραυματική εγκεφαλική βλάβη, εγκεφαλικά επεισόδια, τοξικές & μεταβολικές διαταραχές, όγκους και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Οι νευροψυχολόγοι απαιτούν όχι μόνο γενικές κλινικές δεξιότητες και γνώσεις για το ευρύ φάσμα προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και σημαντικό βαθμό εξειδικευμένης γνώσης στις νευροεπιστήμες. Eργάζονται συνήθως σε περιφερειακά κέντρα νευροεπιστήμης όπου η κύρια εστίασή τους είναι στις πρώιμες επιπτώσεις του τραύματος, της νευροχειρουργικής και των νευρολογικών ασθενειών. Απασχολούνται επίσης σε κέντρα αποκατάστασης όπου παρέχουν αξιολόγηση και υποστήριξη σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη ή έχουν άλλα νευρολογικά προβλήματα.
- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: Οι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων ψυχικής υγείας που αφορούν ζητήματα ζωής, όπως πένθος, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, τραύματα και ζητήματα σχέσεων. Κατανοούν τη διάγνωση και το ιατρικό πλαίσιο για προβλήματα ψυχικής υγείας και αντιμετωπίζουν την ψυχολογική εμπειρία ενός ατόμου για να ενδυναμώσουν την ανάρρωσή του και να ανακουφίσουν την αγωνία του. Οι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κοινοτικές ομάδες ψυχικής υγείας, υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, όπως επίσης σε ανάλογες δομές και στον ιδιωτικό τομέα.
- ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: Οι εργασιακοί ψυχολόγοι στοχεύουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της οργάνωσης και στη βελτίωση της εργασιακής ικανοποίησης των ατόμων. Οι εργασιακοί ψυχολόγοι συνεργάζονται με οργανισμούς και επιχειρήσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σε κυβερνητικές & δημόσιες υπηρεσίες και σε κέντρα ανάπτυξης ηγεσίας.
- ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: Η έρευνα στην ψυχολογία απαιτεί την εφαρμογή δεξιοτήτων και γνώσεων για επιστημονική υπόθεση σχετικά με μια πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στη συνέχεια για τη δοκιμή της, την ανάλυσή της και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Η έρευνα υποστηρίζει μεγάλο μέρος της διδασκαλίας και της πρακτικής της ψυχολογίας καθώς παρέχει τη βάση τεκμηρίωσης για την ψυχολογική θεωρία και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, των παρεμβάσεων, των δοκιμών και των μεθόδων διδασκαλίας. Οι λέκτορες/ερευνητές εργάζονται σε πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία. Οι «ερευνητές επιστήμονες» μπορούν επίσης να εργάζονται σε ερευνητικές μονάδες. Οι εκπαιδευτικοί/ ερευνητές εργάζονται κυρίως σε σχολεία, κολέγια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ: Ένας ψυχοθεραπευτής θα συνεργαστεί με άτομα, ζευγάρια, ομάδες ή οικογένειες, για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν ψυχολογικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων συναισθηματικών, θεμάτων σχετιζόμενων με τη σχέση, ζητήματα άγχους, ακόμη και εθισμού. Ανάλογα με το τι θα επιλέξει να ειδικευτεί κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του, καθώς και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να ενεργήσει χρησιμοποιώντας διάφορες προσεγγίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν γνωστικές συμπεριφοριστικές μεθόδους, ψυχαναλυτικές & ψυχοδυναμικές θεραπείες, συνθετική ψυχοθεραπεία, υπνο-ψυχοθεραπεία, βιωματική θεραπεία κ.α.