Σύμφωνα με το British Psychological Society (BPS), ως Ψυχολογία ορίζεται η επιστημονική μελέτη του νου και του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο μυαλό υπαγορεύει και επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, από την επικοινωνία και τη μνήμη μέχρι τη σκέψη και το συναίσθημα. Πρόκειται για την κατανόηση του τι κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο και πώς αυτή η κατανόηση μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα και τα ζητήματα στην κοινωνία σήμερα. Ως επιστήμη, η ψυχολογία είναι αφιερωμένη στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς – και των σκέψεων, των συναισθημάτων και των κινήτρων που κρύβονται πίσω από αυτήν – μέσω της παρατήρησης, της μέτρησης και των δοκιμών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα που βασίζονται σε ορθή επιστημονική μεθοδολογία.
Ψυχολόγος είναι κάποιος που μελετά το μυαλό και τη συμπεριφορά. Ο όρος ψυχολόγος μπορεί να ισχύει για άτομα που χρησιμοποιούν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και τις έρευνες που έχουν διεξάγει για την επίλυση προβλημάτων, όπως η θεραπεία ψυχικών ασθενειών.
Όπως αναφέρει το BPS, οι βασικοί κλάδοι της Ψυχολογίας είναι:
- Κλινική Ψυχολογία / Clinical Psychology
- Ψυχολογία Υγείας / Health Psychology
- Εγκληματολογική Ψυχολογία / Forensic Psychology
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία / Educational Psychology
- Αθλητική Ψυχολογία (Sport & Exercise Psychology)
- Νευροψυχολογία (Neuropsychology)
- Συμβουλευτική Ψυχολογία (Counselling Psychology)
- Επαγγελματική Ψυχολογία (Occupational Psychology)
- Ερευνητική & Διδακτική Ψυχολογία (Academia, Research & Teaching Psychology)
Η Ψυχοθεραπεία είναι μια ψυχολογική παρέμβαση – ένας μηχανισμός που στοχεύει στην αντιμετώπιση της υγείας και των ασθενειών. Κυρίως βοηθά στην επίλυση ορισμένων συναισθηματικών ζητημάτων ή στην τροποποίηση ορισμένων πτυχών που κάνουν ευάλωτους τους ασθενείς.
Ένας ψυχοθεραπευτής είναι ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας που βοηθά άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, εθισμούς κ.α., να κατανοήσουν την κατάσταση και τα συναισθήματά τους και να αντιμετωπίσουν την καθημερινή ζωή ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν κανονικά. Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι επικριτικός και είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να ακούει προσεκτικά και να αναλύει τις ψυχολογικές ανάγκες των ασθενών του, προκειμένου να τους βοηθήσει ανάλογα.
Με βάση το UK Council for Psychotherapy (UKCP), αν κάποιο άτομο σκέφτεται να κάνει ψυχοθεραπεία ή σπουδάζει στον Κλάδο και θέλει να επιλέξει μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, θα πρέπει να επιλέξει εκείνη που του ταιριάζει περισσότερο, συνδυάζοντας τις αξίες & τα ενδιαφέροντά του.
Στις πιο διαδεδομένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις συγκαταλέγονται η Ψυχοδυναμική, η CBT, η Προσωποκεντρική, η Υπαρξιακή, η Συστημική και η Gestalt. Η Συνθετική Ψυχοθεραπεία (με σύνθεση παραπάνω από 1 προσεγγίσεων) επικρατεί στην προτίμηση των ενδιαφερομένων, καθώς δίνει τη δυνατότητα ανάληψης μεγαλύτερου εύρους περιστατικών, πιο αποτελεσματικά.
Ψυχολόγος έναντι Ψυχοθεραπευτή – Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί ποια ή ποιες είναι η διαφορά/ οι διαφορές και αν υπάρχει κάποια ομοιότητα στους δύο επαγγελματικούς τίτλους. Η ομοιότητα είναι μια και απολύτως λογική αφού στηρίζεται στο γεγονός ότι και οι δύο προσπαθούν για το ίδιο αποτέλεσμα: για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Από εκεί και πέρα, οι βασικές διαφορές των δύο ειδικοτήτων είναι:
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ | ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ |
ΔΙΑΦΟΡΕΣ | |
Είναι ένας κοινωνικός επιστήμονας που εκπαιδεύεται να μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις ψυχικές διαδικασίες | Αφορά σε έναν ευρύτερο όρο για επαγγελματίες που είναι εκπαιδευμένοι – και συχνά διαθέτουν άδεια – για να παρέχουν μια ποικιλία θεραπειών και αποκατάστασης για τους ανθρώπους |
Διαθέτει ανώτατο πτυχίο Ψυχολογίας | Μπορεί να έχει οποιονδήποτε πτυχίο σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου μεταπτυχιακού τίτλου, διδακτορικού, MD ή πιστοποιητικού σε τομείς όπως κοινωνική εργασία, κατάχρηση ουσιών, κλινική ψυχολογία, ψυχιατρική ή οικογενειακή συμβουλευτική |
Μπορεί να κάνει έρευνα- αξιολόγηση | Μπορεί να κάνει αξιολόγηση- παρέμβαση- θεραπεία |
Θα διαγνώσει διαταραχές ή προβλήματα στους ασθενείς του | |
Θα προσδιορίσει κατάλληλες θεραπείες βάσει κλινικών διαγνώσεων & παρατηρήσεων | |
Μπορεί να συνεργαστεί με ένα Ψυχίατρο | Μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολόγους, ψυχιάτρους, συμβούλους γάμου, Life Coaches και κοινωνικούς λειτουργούς |
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ | |
Βοηθάει τους ασθενείς να λάβουν αποφάσεις και να ξεκαθαρίσουν τα συναισθήματά τους | Βοηθάει τους ασθενείς να λάβουν αποφάσεις και να ξεκαθαρίσουν τα συναισθήματά τους |
Παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση | Παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση |
Η Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College, αποτελεί την πληρέστερη Σχολή με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα (από το 1977) στην παροχή καινοτόμων εφαρμοσμένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Η Σχολή προσφέρει ισχυρά & αναγνωρισμένα Bachelor’s στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία & Master’s στη Σχολική, Κλινική και Ψυχολογία Υγείας & Συμβουλευτική, στην Εγκληματολογική Ψυχολογία με Συνθετική Ψυχοθεραπεία, καθώς και στην Συνθετική & στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, σε συνεργασία με το TOP30 βρετανικό πανεπιστήμιο σε σπουδές Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας – University of Derby (Guardian Guide, 2020).
Επιλέγοντας κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα σπουδών:
- Εξασφαλίζεις, ως απόφοιτος, την εγγραφή σου στους επαγγελματικούς συλλόγους της Βρετανίας & πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα Ψυχολόγου, Συμβούλου & Ψυχοθεραπευτή, στην Ελλάδα.
- Γίνεσαι δίγλωσσος επαγγελματίας με διεθνή προοπτική, καθώς η διδασκαλία πραγματοποιείται στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
- Τα προγράμματα προάγουν τον ερευνητικό προσανατολισμό σου, με τη συμμετοχή σου σε ερευνητικά projects & επιστημονικά συνέδρια.