Η εμπειρία του distance learning συνεχίζεται με επιτυχία στο Mediterranean College, ενώ εμπλουτίζεται και από μια σειρά παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων, που διοργανώνονται από τις Ακαδημαϊκές Σχολές του Κολλεγίου. Έτσι, μόνο πλούσια μπορεί να χαρακτηριστεί η δραστηριότητα της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αθλητισμού του Mediterranean College, στη διάρκεια του φθινοπωρινού εξαμήνου, η οποία διοργάνωσε τα ακόλουθα Online Guest Lectures:
- 9/10/20 – Θέμα: «Covid-19 & Φοιτητική Ζωή»
Ομιλητές:
- Δημήτρης Κουντουράς, παθολόγος – ηπατολόγος ιατρικός διευθυντής Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
- Ιωάννα Αδαμίδου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος και Βιολόγος, υπεύθυνη Διατροφολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
- Γιάννης Αρναούτης, διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διατροφολογίας – Διατροφής υπεύθυνος Εργομετρικού – Διατροφολογικού Κέντρου, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
Κύρια σημεία εισήγησης: Ο κ. Κουντουράς συζήτησε τα επιδημιολογικά στοιχεία, τις διαθέσιμες μεθόδους για την εύρεση κρουσμάτων covid-19 καθώς και για τους τρόπους προφύλαξης και των μέτρων υγιεινής έναντι του covid-19. Η κ. Αδαμίδου επεσήμανε το ρόλο της διατροφής στην προστασία και τη θωράκιση έναντι του covid-19, ενώ ο Δρ. Αρναούτης τόνισε το ρόλο της άσκησης και του υγιούς σωματικού βάρους, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για άσκηση σε καιρό πανδημίας.
- 11/10/20 – Θέμα: «Treatment Planning»
Ομιλητής: Zoe Cotton – Children’s Specialist Physiotherapist in Australia
Κύρια σημεία εισήγησης: H εισηγήτρια στην ομιλία της αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορεί ο φυσικοθεραπευτής να σχεδιάσει μια ολιστική θεραπεία για τον ασθενή του, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από μέσα και γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του. Επίσης, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί η θεραπεία.
- 19/10/2020 – Θέμα: «Cardiac Anatomy & Physiology»
Ομιλητής: Λέανδρος Ραπτέας, Lecturer in Anatomy at the University of Birmingham
Κύρια σημεία εισήγησης: Ο κ. Ραπτέας αναφέρθηκε στη χρήση προγράμματος ανατομίας και πώς αυτό μπορεί να βρει εφαρμογές στον τομέα της φυσικοθεραπείας.
- 30/10/20 – Θέμα: «Καρκίνος του Μαστού: Γιατί αφορά και τους Νέους»
Ομιλητές:
- Ιωάννα Αδαμίδου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος και Βιολόγος, υπεύθυνη Διατροφολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
- Παναγιώτης Παππάς, MD/MSc, Διευθυντής Χειρουργικής Μαστού, Χειρουργική Ογκολογία, Ογκοπλαστική & Χειρουργική Αποκατάστασης στη ΒιοΚλινική Αθηνών
- Χριστιάνα Λέκκα, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, Κινησιολόγος (MSc), Φυσικοθεραπεύτρια-Lymphedema Specialist-Oncology Section (CET), Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής-Cancer Exercise Specialist (CES).
- Γιάννης Αρναούτης, διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διατροφολογίας – Διατροφής υπεύθυνος Εργομετρικού – Διατροφολογικού Κέντρου, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
Κύρια σημεία εισήγησης: Στην πρώτη ενότητα με θέμα: «Ο Ρόλος της Διατροφής στην Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού», η κ. Ιωάννα Αδαμίδου, επεσήμανε ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, παραθέτοντας βασικές διατροφικές συστάσεις αποφυγής αυξημένου κινδύνου. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Παππάς. Στην παρουσίασή του με θέμα : «Καρκίνος του Μαστού: Από την Πρόληψη & την Έγκαιρη Διάγνωση στην Αποτελεσματική Σύγχρονη Θεραπεία», μας εξήγησε αναλυτικά τον ορισμό του καρκίνου του μαστού. Ο κ. Παππάς παρουσίασε τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλουν στην εμφάνιση της νόσου, τονίζοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και των τακτικών εξετάσεων, στην έγκαιρη διάγνωση και επιτυχή αντιμετώπιση τυχόν προβλήματος. «Ο ρόλος της Άσκησης στην Πρόληψη και στη διαχείριση του καρκίνου κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των Αντικαρκινικών Θεραπειών», ήταν το θέμα της 3ης ενότητας, με ομιλήτρια την κ. Χριστιάνα Λέκκα. Η κ. Λέκκα ανέλυσε τα οφέλη της άσκησης, δίνοντας έμφαση στον ρυθμιστικό & κατασταλτικό της ρόλο, στη μείωση της καρκινογένεσης, αλλά και την κλινική σημασία των αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Στην τελευταία ενότητα με θέμα: «Ο Ρόλος της Άσκησης στην Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού», ο Δρ. Γιάννης Αρναούτης, αναφέρθηκε στη σωματική δραστηριότητα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία, καθώς και στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς στον καρκίνο του μαστού. Ο Δρ. Αρναούτης τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο της φυσικής δραστηριότητας στην καταπολέμηση της εξέλιξης και ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού, παραθέτοντας ενδεικτικούς τρόπους άθλησης.
- 3/11/20 – Θέμα: «Ο Αναστοχασμός, όπως αυτός εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Ψυχολογίας και της Ψυχοθεραπείας»
Ομιλητής: Πολυχρόνης Μακρής – Bsc, Msc, ψυχολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Συνθετική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
Κύρια σημεία εισήγησης: Ο κ. Μακρής παρουσίασε τον αναστοχασμό ως μέσο της κατανόησης της συμπεριφοράς και των αναγκών ενός ατόμου στην κλινική πρακτική. Παράλληλα με την χρήση του αναστοχασμού θίχτηκαν διαφορετικά θέματα κλινικής πρακτικής όπως η θεραπευτική σχέση, η σημασία της εποπτείας, ο όρος της λειτουργικότητας του ασθενούς, η υποκειμενικότητα της αντίληψης των συμπτωμάτων από τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και η εξατομίκευση της θεραπείας
- 08/12/20 – Θέμα: «Άσκηση & Φυσική Δραστηριότητα. Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον»
Ομιλητής: Γεώργιος Καραναστάσης, PhDc στον τομέα της Αθλητιατρικής και Βιολογίας της Άσκησης.
Κύρια σημεία εισήγησης: O ρόλος του γυμναστή σε σχέση με τις σημερινές τάσεις του fitness, καθώς και η εξέλιξη της φυσικής δραστηριότητες και της άσκησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
- 16/12/20 – Θέμα: «Food Energy, Calories & Absorption. An Athletic Perspective of the Digestive System»
Ομιλητής: Αιμιλία Μαλανδράκη, Διαιτολόγος.
Κύρια σημεία εισήγησης: Κατά την εισήγηση παρουσιάστηκε ο ρόλος της διατροφής στην υγεία και την αθλητική απόδοση. Συζητήθηκαν οι τρεις κύριες θερμιδικές ουσίες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες και δόθηκε ένα περίγραμμα για μια ισορροπημένη διατροφή, με στόχο να αποκτηθεί μια βαθύτερη γνώση σχετικά με την ενέργεια και τα συμπληρώματα διατροφής.
- 22/12/20 – Θέμα: «O Pόλος του Φυσικοθεραπευτή & της Διεπιστημονικής Ομάδας, σε ένα Ποδοσφαιρικό Σωματείο»
Ομιλητές:
- Αναστάσιος Κατσικάς, Head Physio, ΠΑΕ ΑΡΗΣ
- Ιωάννης Χρίστου, Orthopaedics Team Doctor, ΠΑΕ ΑΡΗΣ
Κύρια σημεία εισήγησης: Οι ομιλητές εξήγησαν το ρόλο που έχει ο Φυσικοθεραπευτής σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, όπως αυτό μιας επαγγελματικής ομάδας, αλλά και για τη σημασία της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των μελών μιας επιστημονικής ομάδας υγείας, διευκρινίζοντας τα όρια και τις υποχρεώσεις τους.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα online guest lectures από τους καταξιωμένους συνεργάτες του Κολλεγίου.