Στο πλαίσιο του Employability Week 2019 στην Αθήνα, οι φοιτητές του προγράμματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αθλητισμού του Mediterranean College, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, το Διεπιστημονικό Forum με θέμα «Το Βιοψυχοκοινωνικό Μοντέλο Πόνου».
Προσκεκλημένοι από το χώρο της τέχνης, της ψυχολογίας, της ιατρικής, της φυσικοθεραπείας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας ανέδειξαν τις διαφορετικές όψεις της ταυτότητας του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου αναλύοντάς το μέσα από διαφορετικά εννοιολογικά πλαίσια: ο κ. Δημήτρης Καραβασίλης, Καθηγητής-Συγγραφέας, ο κ. Στέλιος Μαργωμένος, Στιχουργός, ο κ. Θανάσης Κωνσταντινίδης, Φυσικοθεραπευτής, Μεταπτυχιακός φοιτητής Αλγολογίας ΕΚΠΑ, η κα. Αστέρω Μουτζούρη, Υποψήφια διδάκτωρ ιατρικής ΕΚΠΑ, Αλγολόγος, η Δρ. Ιωάννα Σιαφάκα, Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας – Θεραπείας Πόνου ΕΚΠΑ – Ιατρείο Πόνου Αρεταίειο και η κα. Μαρία Τσουλάκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος.
Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο αναγνωρίζει ότι οι εμπειρίες, οι συμπεριφορές, οι σκέψεις και τα συναισθήματα επιδρούν έντονα στην υγεία και την ασθένεια και ως αποτέλεσμα προτείνει μια πιο ανθρωποκεντρική και εξατομικευμένη προσέγγιση της αποκατάστασης. Παρόλο που το συγκεκριμένο μοντέλο αναπτύχθηκε από τον Engel το 1977, το βιοϊατρικό μοντέλο-που παραμελεί το ψυχολογικό και κοινωνικό πλαίσιο του ασθενούς- εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο συχνό τρόπο προσέγγισης της ασθένειας. Οι δυσμενείς επιπτώσεις ωστόσο, που η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει στην αποτελεσματικότητα της αποκατάστασης και -κατ’ επέκταση- στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που βιώνουν την ασθένεια, καθιστούν σημαντική τη γνώση της βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης από τους φοιτητές.
Τα κύρια θέματα που τονίστηκαν είναι η σημασία του ασθενούς στην λήψη αποφάσεων για την αποκατάστασή του, η σημασία της γνώσης και της κατανόησης της εμπειρίας της τρωτότητας και του «πάσχειν», ώστε να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση στους φοιτητές, η σημασία της αξιοπρέπειας του ασθενή καθώς και οι πολύπλοκοι βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί μηχανισμοί που καθιστούν τον πόνο μια ιδιαίτερη πάθηση, δύσκολα διαχειρίσιμη.
Στο κέντρο της διεπιστημονικής ομάδας ήταν ο κ. Μαργωμένος ο οποίος έθεσε τις βάσεις της συζήτησης μέσα από τα βιώματά του με την ασθένεια. Η Δρ. Σιαφάκα, μέσα από παραδείγματα από την πλούσια κλινική εμπειρία της απέδειξε την ανεπάρκεια του βιοϊατρικού μοντέλου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις της διαχείρισης του πόνου. Οι φοιτητές έδειξαν ενθουσιασμό και ανταποκρίθηκαν στα ερεθίσματα θέτοντας στοχευμένα ερωτήματα προς τους ομιλητές τόσο στη διάρκεια της εκδήλωσης όσο και μετά το τέλος του forum.
Guest lectures & Ομιλίες εξειδικευμένων στελεχών, Workshops & Fora με επίκαιρη θεματολογία της αγοράς εργασίας, καθώς και Εκπαιδευτικές Επισκέψεις σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, σωματείων & θεραπευτικών συλλόγων, είναι κάποιες από τις δράσεις της Εβδομάδας Απασχολησιμότητας (Employability Week) που πραγματοποιεί το Mediterranean College σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενίσχυση της απασχολησιμότητας και η βελτίωση του βιογραφικού των φοιτητών και αποφοίτων του Κολλεγίου.
Η Εβδομάδα Απασχολησιμότητας εντάσσεται στο πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο Σχέδιο Απασχολησιμότητας του Mediterranean College (MC-Employability Scheme).
Για περισσότερες πληροφορίες και στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις του Employability Week στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις απασχολησιμότητας του Mediterranean College, μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.mc-employability.gr