Σχολές Επιστημών της Αγωγής & Ψυχολογίας του Mediterranean College
Με τις εισηγήσεις διεθνολόγων, ψυχολόγων, ψυχοπαιδαγωγών και εκπροσώπων Μ.Κ.Ο. και με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, η Ημερίδα με τίτλο «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές» από τις Σχολές Επιστημών της Αγωγής & Ψυχολογίας του Mediterranean College. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προβάλει την επιβεβλημένη ανάγκη εναρμόνισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων όλων των βαθμίδων με τις αρχές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Αναλύθηκαν θέματα όπως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό φαινόμενο και συζητήθηκαν οι προκλήσεις που δημιουργεί η προσπάθεια ενσωμάτωσης των εκτοπισμένων πληθυσμών, όπως επίσης και οι προοπτικές που ανοίγονται μέσα από τη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτισμικής ετερότητας.
Το συντονισμό της πρώτης ενότητας με τίτλο «Η ανάγκη για Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην Ελλάδα» ανέλαβε η κ. Βάνα Ρόζου, Φιλόλογος, Υπ. Διδ. Ηθικής Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Mediterranean College.
Αφού παρουσίασε το ιδιαίτερο θεωρητικό και ιδεολογικό πλαίσιο μέσα από το οποίο γίνονται αντιληπτές οι έννοιες του πολιτισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συμμετοχής στα κοινά, ο κ. Σταύρος Κράτσης, Διεθνολόγος και Εκπαιδευτής Ενηλίκων, τόνισε την πολιτική διάσταση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η οποία έχει ως πρωταρχικό δίλημμα την αποδοχή ή μη της ύπαρξης κάθε κουλτούρας.
Η κ. Έλλη Μητρούτσικου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου του Mediterranean College, εστίασε στην ανάγκη υποστήριξης του εκπαιδευτικού στο έργο του, με βάση την ανάγκη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε και η σημασία του ρόλου του Σχολικού Ψυχολόγου και της ανάγκης συνεργασίας του με τους εκπαιδευτικούς καθώς και με τη διοίκηση των σχολείων.
Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας με τίτλο «Εκπαιδευτικές και ψυχολογικές παρεμβάσεις: εμπειρίες και προκλήσεις» είχε συντονίστρια τη Δρ. Μαρία Κατσιφαράκη, Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Ψυχολογίας του Mediterranean College.
Η Συντονίστρια του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ του ΕΣΠ, κ. Άννα Μερτζάνη, παρουσίασε το έργο του Οργανισμού, καθώς και του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ, ενώ έθεσε και κάποιες από τις προκλήσεις και τα ζητήματα ένταξης, όπως αναδύονται από το πεδίο της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα του σήμερα.
Η κ. Χριστίνα Μπουρμά, Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ Αθήνας, παρουσίασε το έργο του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στην Κυψέλη. Με δεδομένες τις κοινωνικές και πληθυσμιακές αλλαγές επεσήμανε τις προκλήσεις και τις ανάγκες από την σκοπιά της εργασίας σε πολυπολιτισμικές και ετερογενείς ομάδες. Εστιάζοντας στις βασικές αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης συζήτησε τις έννοιες της συνύπαρξης, της διαπολιτισμικότητας και της ένταξης θέλοντας να δείξει πώς συνενώνονται η θεωρία και η πράξη στην κατεύθυνση της άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών.
Η κ. Ναταλία Καζούλη, Ψυχοπαιδαγωγός και Καθηγήτρια Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College, ολοκλήρωσε τις εργασίες της ημερίδας θέτοντας κριτικούς προβληματισμούς, όπως η επιφανειακή ευαισθητοποίηση, η παγκοσμιοποίηση, οι νέες ταυτότητες και η ανάγκη για μια πιο διευρυμένη προσέγγιση της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
Οι εισηγητές της ημερίδας συζήτησαν με το κοινό και μοιράστηκαν εκτός από τις γνώσεις τους και προσωπικά βιώματα σημαντικά για τη βαθύτερη κατανόηση των σύγχρονων αναγκών και προκλήσεων της ελληνικής κοινωνίας.
Ενημερωθείτε σήμερα για τα αναγνωρισμένα και πρόσφατα ανανεωμένα Bachelor’s και Master’s που προσφέρονται από τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Mediterranean College, σε συνεργασία με το TOP20 University of Derby (σε σπουδές Education).