Στο επιστημονικό περιοδικό Dialogues in Clinical Neuroscience & Mental Health δημοσιεύθηκε το άρθρο “Gender dysphoria: A critical discussion of the understanding and treatment of gender dysphoria” της Βασιλικής Απειρανθίτου, δευτεροετούς φοιτήτριας του προγράμματος BSc (Hons) Applied Psychology, του καθηγητή Γιώργου Θωμά και της Δόκτωρος Πηνελόπης Λουκά, Επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College.
Η συγκεκριμένη δημοσίευση αφορά στη «δυσφορία φύλου». Στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM- 5), η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) άλλαξε τη διάγνωση της διαταραχής ταυτότητας φύλου, υιοθετώντας τον όρο δυσφορία φύλου. O όρος αυτός αναφέρεται στη δυσφορία ενός ατόμου με το βιολογικά καθορισμένο φύλο και την έντονη επιθυμία για απαλλαγή από τα χαρακτηριστικά που το καθορίζουν. Η ανάπτυξη της ταυτότητας των φύλων είναι μια περίπλοκη και πιθανώς πολυπαραγοντική διαδικασία με γενετικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η δυσφορία φύλου θα μπορούσε να ανιχνευθεί σε δύο διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια, είτε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή κατά την εφηβεία. Οι διαφυλικοί απαιτούν ασφαλή και αποτελεσματική ορμονική υποστήριξη για την ανάπτυξη των φυσικών χαρακτηριστικών που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των δύο φύλων. Οι κύριες ενδείξεις για την έναρξη της ορμονικής θεραπείας επαληθεύονται από την επίμονη σταθεροποίηση της δυσμορφίας που βιώνουν και την επαρκή νοητική ικανότητα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και αποδεχθούν αυτή την μη αναστρέψιμη θεραπεία. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, βοηθώντας τους ανθρώπους με δυσφορία φύλου να ταιριάξουν την εξωτερική τους εμφάνιση με την εσωτερική τους εμπειρία και να βελτιώσουν την κοινωνική τους λειτουργία. Επιπλέον, η υποστήριξη και η σωστή επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας θα συμβάλουν στην αποδοχή της ταυτότητας φύλου, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, τη μείωση της προκατάληψης, την αιτία των συναισθηματικών και συμπεριφορικών ψυχικών διαταραχών και την κατάκτηση μιας καλής ποιότητας ζωής.
Με στόχο τη διεύρυνση του ερευνητικού προσανατολισμού τους, οι φοιτητές της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College συμμετέχουν ενεργά σε επιστημονικές έρευνες, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, οι οποίες δημοσιεύονται σε κλαδικά ή επιστημονικά περιοδικά.
Ενημερωθείτε σήμερα για τα αναγνωρισμένα Bachelor’s και Master’s που προσφέρονται από τη Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College, σε συνεργασία με το TOP30 University of Derby.