Με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 η Διεπιστημονική Συνάντηση με θέμα: «Οι Τέχνες στη Θεραπεία και την Εκπαίδευση», η οποία διοργανώθηκε από τις Σχολές Επιστημών της Αγωγής & Ψυχολογίας του Mediterranean College.
Η εκδήλωση εστίασε στις θεραπευτικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές της Μουσικής, του Θεάτρου και των Εικαστικών, μέσα από παράλληλες συνεδρίες που αφορούσαν στη Θεραπεία και την Εκπαίδευση αντίστοιχα.
Η εισαγωγική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την κα. Ευαγγελία Τσερπέλη, Ψυχολόγο, Υποψήφια Διδάκτωρ Αναπτυξιακής – Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, η οποία εστίασε στην τέχνη, έτσι όπως αυτή ορίζεται επιστημονικά, και στον τρόπο που την αντιλαμβάνονται τόσο τα παιδιά, όσο και οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης, που ρωτήθηκαν για την άποψή τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.
Στη συνεδρία που αφορούσε την Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις εκπαιδευτικές και θεραπευτικές διαστάσεις των Τεχνών στην ειδική και ενταξιακή αγωγή και εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η Δρ. Ξανθούλα Ντακοβάνου, Ιατρός, Μουσικός, Μουσικοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας Πανεπιστημίου Paris 7, επικεντρώθηκε στη σχέση της Μουσικοθεραπείας με τις διαταραχές του λόγου και της ανάπτυξης. Ηχητικά αποσπάσματα από τις θεραπευτικές συνεδρίες της πλαισίωσαν την ομιλία της.
Στη συνέχεια, η κα. Ζωή Μαργέλη, Κλινική Ψυχολόγος και Πιστοποιημένη Παιγνιοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές και εφαρμογές της μη κατευθυντικής παιδοκεντρικής Παιγνιοθεραπείας, δίνοντας έμφαση στις περιπτώσεις που αφορούν παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).
Τέλος, η κα. Μαρία Κολτσίδα, Θεατροπαιδαγωγός και Υποψήφια Διδάκτωρ της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε μέρος της εν εξελίξει διδακτορικής διατριβής της με θέμα «Η Δραματική Τέχνη σε σχέση με την Αναπηρία και την Ένταξη, μέσα από σύγχρονες τάσεις και παραδείγματα μεικτών θεατρικών ομάδων». Συγκινητικά βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την ενασχόλησή της με θεατρικές ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σφράγισαν τη συνεδρία.
Στη συνεδρία που αφορούσε τη Θεραπεία, οι ομιλητές προσέγγισαν την εφαρμογή της τέχνης μέσα από την χρήση των Εικαστικών, ως εργαλείο έκφρασης της παιδικής κατάθλιψης.
H Δρ. Λούπου Ελένη, Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ψυχαναλυτικών Σπουδών Πανεπιστημίου Essex και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη προγραμμάτων Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας του Mediterranean College, αναφέρθηκε στα διαφορετικά είδη της κατάθλιψης, καθώς και τα διαγνωστικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον Αμερικάνικο Ψυχιατρικό Σύλλογο. Εν συνεχεία, εστίασε στις διαφορετικές εκφάνσεις της κατάθλιψης ανά ηλικιακή ομάδα και στους παράγοντες κινδύνου.
Η Δρ Βουλγαρίδου Μαρία, Παιδαγωγός , Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην κατάθλιψη ως μια διαταραχή που αφορά σε όλη την οικογένεια και όχι μόνο στον πάσχοντα και έδωσε συμβουλές για το πώς να διαχειριστεί η οικογένεια ένα παιδί με κατάθλιψη, αλλά και πως μπορεί να επιβιώσει μέσα από αυτή τη στρεσογόνα κατάσταση.
Την ενότητα έκλεισε η κα Ελένη Καραγιάννη, Εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής, η οποία παρουσίασε τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα παιδιά την τέχνη, για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η κα Καραγιάννη τόνισε τη σημασία του μη συμβατικού τρόπου έκφρασης των συναισθημάτων, μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης και έδωσε ιδιαίτερη χροιά στην ομιλία της μέσα από την χρήση φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού .
Η διεπιστημονική συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές.
Ενημερωθείτε σήμερα για τα αναγνωρισμένα και πρόσφατα ανανεωμένα Bachelor’s και Master’s που προσφέρονται από τις Σχολές Επιστημών της Αγωγής & Ψυχολογίας του Mediterranean College, σε συνεργασία με το TOP30 University of Derby.