Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα των Σχολών Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης του Mediterranean College Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, με θέμα: «Τα δικαιώματα του παιδιού και η παιδική κακοποίηση».
Σκοπός της ημερίδας, το πρόγραμμα της οποίας απαρτίζονταν από 2 ενότητες και 7 ομιλίες, ήταν να προσεγγίσει το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών, που η καταπάτησή τους αποτελεί πληγή για τη σύγχρονη κοινωνία, όπως επίσης να αποτελέσει ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης.Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Ημερών για την Παιδική Κακοποίηση και τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Διευθύντρια του Mediterranean College Thessaloniki κα Λία Βενιωτά και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, κα Καλυψώ Γούλα.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο σχολικός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το νομικό πλαίσιο κατά της παιδικής κακοποίησης, η ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο, καθώς οι δράσεις των οργανισμών Save the Children, Το Χαμόγελο του Παιδιού και Άρσις.
Διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων η Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια και Ιδρυτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κα Φρόσω Μουρελή, παρουσίασε τηναναστοχαστική πράξη. Πρόκειται για μια προσέγγιση που αναπτύχθηκε από διεπιστημονική ομάδα στη Θεσσαλονίκη και προτείνει την αντιμετώπιση φαινομένων αποκλεισμού στο σχολείο μέσω αλλαγών στις σχέσεις των μελών του εκπαιδευτικού συστήματος με άξονα τον εκπαιδευτικό, υιοθετώντας μια σύνθεση μεταξύ κοινωνικής και συστημικής επικοινωνιακής θεώρησης. Η Ψυχολόγος, MscinDyslexia, Systemic – Family Psychotherapist και ChildProtection, κα Αλεξάνδρα Γέροντα μίλησε για την ιδιότητά της ως CaseWorker για την Save the Children, ένα διεθνή οργανισμό που έχει πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των παιδιών ανά τον κόσμο, σε περιοχές που τα δικαιώματά τους πλήττονται και τα μέλη του δουλεύουν σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν, ότι οι ανήλικοι που δυσκολεύονται περισσότερο, έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και στην προστασία της ίδια της ύπαρξης τους.
Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι υπόλοιπες θεματολογίες των συμμετεχόντων ομιλητών:
- «Παρουσίαση δράσεων για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, των εγχειριδίων Compass & Compasito και του MobileSchool» από το Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Συντονιστή του Προγράμματος MobileSchool για την Άρσις, κο Νίκο Φτιάκα,
- «Το ελληνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο της σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού – Νομικό πλαίσιο κατά της παιδικής κακοποίησης» από τη Νομικό, κα Έλπη Σολδάτου,
- «Σχολικός εκφοβισμός – Διαδικτυακός εκφοβισμός» από τηνΕκπαιδευτικό Προσχολικής Αγωγής, κα Ναυσικά Αντωνιάδου,
- «Σσσς…είναι μυστικό» από την Ψυχολόγο και Εκπρόσωπο του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,
- «Η κακοποίηση στην οθόνη μας: Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο» από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εν αποστρατεία Αξιωματικό στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ελληνική Αστυνομία, κ. Κώστα Βεργίδη.
Την εισαγωγή και το συντονισμό της ημερίδας διετέλεσε η Programme Leader, School of Education & Academic Coordinator MPS Programmes, καΧριστίνα Καλαϊτζή.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις.
Υποστηρικτές της ημερίδας ήταν το ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ, ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», ο παγκόσμιος οργανισμός “SavetheChildren” Ελλάδος και το σωματείο «Οικογένεια και Παιδί». Χορηγοί επικοινωνίας οι ιστοσελίδες Schools.gr, orathessaloniki.gr, και semifind.gr.
Info:MediterraneanCollege Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 2-4, τηλ.: 2310287779
[email protected], http://www.medcollege.edu.gr/
Με την παράκληση της δημοσίευσης!