BA (Hons) Professional Culinary Arts
-
Το 1ο Bachelor Επισιτισμού στην Ελλάδα.
-
Νο1 στην Ελλάδα | TOP5 στη Βρετανία.
-
Μονοετές | Ελληνόφωνο.
-
Εξέλιξη σε θέσεις Manager.
Πληροφορίες Προγράμματος
Το BA (Hons) Professional Culinary Arts (top-up) έχει σχεδιαστεί από το University of Derby, κορυφαίο σε κατάταξη βρετανικό πανεπιστήμιο σε σπουδές Τουρισμού – 1ο στην Ελλάδα και ΤOP5 στη Βρετανία – σύμφωνα με την κατάταξη Guardian University Guide, 2022. Ως διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο Επισιτισμού, πιστοποιημένο από το UK Institute of Hospitality, αποτελεί διαβατήριο για καριέρα σε πολυεθνικούς ομίλους στην Ελλάδα & διεθνώς. Δίνει επίσης τη δυνατότητα συνέχισης για μεταπτυχιακά (Master).
Σκοπός του είναι να αναπτύξει στους απόφοιτους σχολών μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής αλλά και σε επαγγελματίες του χώρου, γνώσεις και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να αναλάβουν διοικητικές και οργανωτικές θέσεις στον Επισιτισμό, όπως Executive Chef, Food & Beverage (F&B) Manager, Restaurant Μanager, Μaitre D’ Hotel.
Τι θα μάθεις
Θα εξελίξεις περαιτέρω τις γνώσεις που ήδη διαθέτεις σε θέματα τροφίμων & ποτών, πρώτων υλών, σύνθεσης μενού, γευσιγνωσίας και κοστολόγησης. Θα εντρυφήσεις στη διεθνή κουζίνα, μέσα από τις εθνολογικές και πολιτισμικές καταβολές των λαών, θα ενημερωθείς για όλες τις νέες τάσεις στον Επισιτισμό και θα αναπτύξεις δεξιότητες διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, διαχείρισης κρίσεων, ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης πελατών. Μέσω του ατομικού project, θα σου δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξεις μια πρωτότυπη ιδέα ή ένα προϊόν ή να ερευνήσεις σε βάθος ένα ζήτημα του κλάδου.
Γιατί να το επιλέξεις
Η διδασκαλία και μάθηση επιτυγχάνεται μέσα από θεωρία και πρακτική εφαρμογή, με βιωματικές ασκήσεις, μελέτες περίπτωσης, προσομοιώσεις και παιχνίδια ρόλων. Θα συμμετέχεις σε ομιλίες και master-classes από καταξιωμένους Executive Chefs, Sommeliers και F&B Managers, σε εκπαιδευτικές επισκέψεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζυθοποιεία, τυροκομεία, εκθέσεις τροφίμων, catering, κτήματα, βιομηχανίες τροφίμων, κ.α.) και σε πραγματικές εκδηλώσεις επισιτισμού.
Το πρόγραμμα δεν έχει εξετάσεις, αλλά γραπτές εργασίες, παρουσιάσεις, πρακτική εφαρμογή και ατομικό project πάνω σε πραγματικό case study. Θα κάνεις υποστηρικτικά μαθήματα αγγλικών και ακαδημαϊκών δεξιοτήτων, ώστε να μπορείς να αναζητάς πηγές στις ψηφιακές πλατφόρμες και βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου για να εκπονείς τις εργασίες σου.
Περιγραφές Μαθημάτων
Περιλαμβάνει μαθήματα αγγλικών και ορολογίας του επισιτισμού καθώς και μαθήματα αναπτύσσουν τις ακαδημαϊκές δεξιότητες του φοιτητή (έρευνα, ακαδημαϊκή γραφή, παρουσίαση, χρήση Η/Υ κ.α.) ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς το πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών. Ο φοιτητής μεταξύ άλλων θα διδαχθεί όλες τις σύγχρονες διαδικασίες παρασκευής ποτών, τον συνδυασμό ποτών και γεύσεων και θα καταλήξει στην ικανότητα σύνθεσης μενού με κριτήριο τη γευστική αρμονία και την εικαστική παρουσία. Το μάθημα εμπλουτίζεται με πλήθος εκπαιδευτικών επισκέψεων και ασκήσεων γευσιγνωσίας. Αντικείμενο του μαθήματος είναι να διδαχθεί και να αποκτήσει ο φοιτητής την ικανότητα να διοικεί με βασικό στόχο τη μέγιστη ικανοποίηση του πελάτη. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζονται οι εργασιακές σχέσεις, η επαφή με τον πελάτη, η διεκπεραίωση εκδηλώσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων καθώς και η διοίκηση και ο σχεδιασμός των διαθέσιμων πόρων. Το μάθημα δίνει έμφαση στην πρακτική εφαρμογή σε πραγματικούς εργασιακούς χώρους και στα παιχνίδια ρόλων στην τάξη και στο εργαστήριο. Στο μάθημα γίνεται μελέτη της διεθνούς κουζίνας. Γίνονται παρασκευές στο εργαστήριο αλλά και σε επιλεγμένα εστιατόρια απ όλες τις γαστρονομικές υπερδυνάμεις, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Αγγλία, ΗΠΑ, Αργεντινή – Βραζιλία, Ιαπωνία – Κίνα, Βιετνάμ – Ταϋλάνδη – Ινδία, Μεξικό. Παρουσιάζεται συνοπτικά και ουσιαστικά η ιστορία και η εξέλιξη του φαγητού σε συνδυασμό με τις διαφορετικές κουλτούρες ανά την υφήλιο, αλλά και οι κατατάξεις των εστιατορίων (π.χ. οδηγός Michelin). Το μάθημα περιλαμβάνει την απόκτηση δεξιοτήτων στην ηγεσία και τη διοίκηση στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας κουζίνας, τη διαχείριση του προσωπικού και της ψυχολογίας του. Επίσης ο φοιτητής μαθαίνει να συνθέτει ένα ολοκληρωμένο μενού, να κοστολογεί, να επιλέγει και να διαχειρίζεται τις πρώτες ύλες. Διδάσκεται τις σύγχρονες τάσεις στη μαγειρική (μοριακή κουζίνα, vacuum, superfoods, food styling κ.α.) και προηγμένα θέματα υγιεινής – HACCP και κανονισμών (ΕΦΕΤ). Οι φοιτητές επιλέγουν ένα θέμα του ενδιαφέροντός τους (είτε σε θεωρητική βάση, είτε βασισμένο στο χώρο εργασίας τους) και με την καθοδήγηση επιβλέποντος καθηγητή, εκπονούν μια γραπτή εργασία – project. Ακαδημαϊκές Δεξιότητες στον Επισιτισμό
Αρχές & Πρακτική Τροφίμων & Ποτών
Ολοκληρωμένη Εξυπηρέτηση Πελατών
Ανθρωπολογία του Φαγητού
Σύγχρονα Θέματα Επισιτισμού & Διοίκησης Κουζίνας
Διπλωματική Εργασία – Project
Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για σένα, αν είσαι απόφοιτος IEK ή άλλης δημόσιας ή ιδιωτικής Σχολής Μαγειρικής ή Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής και επιθυμείς να αναλάβεις διοικητικούς ρόλους στον κλάδο ή να ξεκινήσεις τη δική σου επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αν και το πρόγραμμα διεξάγεται στα Ελληνικά, ένα βασικό επίπεδο Αγγλικών (Β1) είναι επιθυμητό, προκειμένου να μπορείς να μελετήσεις ξένες πηγές μάθησης. Εάν δε διαθέτεις πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, θα συμμετέχεις στο διαγνωστικό τεστ Αγγλικής γλώσσας του Κολλεγίου.
Επιπλέον, θα σου ζητηθεί να καταθέσεις συστατική επιστολή από καθηγητή ή εργοδότη και θα κληθείς σε ακαδημαϊκή συνέντευξη με τον υπεύθυνο σπουδών.
Αίτηση & Εγγραφή
Δεχόμαστε αιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέχρι κάλυψης των διαθέσιμων θέσεων ανά τμήμα. Καθώς πρόκειται για πρόγραμμα που το ωράριο μαθημάτων προσαρμόζεται στις ανάγκες των φοιτητών, σε ενθαρρύνουμε να υποβάλλεις έγκαιρα την αίτησή σου.
Επιπλέον, προσφέρουμε πολλαπλές εναλλακτικές αποπληρωμής διδάκτρων, προγράμματα χρηματοδότησης και υποτροφίες βάσει ακαδημαϊκών, αθλητικών και κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων.
Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας και ενημερώσου για το πρόγραμμα σπουδών και τις ευκαιρίες επιδότησης & χρηματοδότησης διδάκτρων. Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης του Admissions Office θα σου παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία αίτησης και εγγραφής.
Μεταπτυχιακά
Ένα πανεπιστημιακό πτυχίο σου επιτρέπει να επιλέξεις πλήθος μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή επαγγελματικών πιστοποιήσεων.
Στο Mediterranean College μπορεί να συνεχίσεις σε:
- MSc International Hospitality Management
- MSc Human Resources Management
- MSc Marketing Management
- MBA Global Hospitality
- ΜΒΑ Global
Εναλλακτικά, μπορείς να παρακολουθήσεις ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης:
- Business Administration – mini MBA
- Hotel & Tourism Management
- Leadership & Human Resources Management
- Marketing & Sales Management
- Finance for Small & Medium Businesses
- Digital & Social Media Marketing
Καριέρα
Ως κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου μπορείς να εξελιχθείς ταχύτερα στην ιεραρχία της κουζίνας ή να διεκδικήσεις άλλες διοικητικές θέσεις σε μονάδες Εστίασης και Φιλοξενίας (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, catering, κ.α.), στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Με το πτυχίο σου μπορείς να αναλάβεις θέσεις όπως, προϊστάμενος Food & Beverage, Chef de Partie, βοηθός υπεύθυνου εστιατορίου, στέλεχος πωλήσεων, προϊστάμενος catering κ.α. Αποκτώντας εργασιακή εμπειρία, μπορείς να διεκδικήσεις ρόλους όπως Chef/ Executive Chef, Food & Beverage Manager, Maitre d’ Hotel, Manager Εστιατορίων, κ.α.
Οι γνώσεις και δεξιότητες που έχεις αναπτύξει σου επιτρέπουν να ξεκινήσεις τη δική σου επιχειρηματική δραστηριότητα.
Aπόψεις φοιτητών
Ως απόφοιτη του Executive Diploma in Hotel and Tourism Management και έχοντας μικρή προυπηρεσία στον Ξενοδοχειακό κλάδο, ομολογώ πως οι σπουδές μου με βοήθησαν να αποκτήσω υψηλότερη θέση και να επιτύχω το στόχο μου, μέσα σε 2 χρόνια! Το επίπεδο γνώσεων ήταν αντίστοιχο του μεταπτυχιακού και οι καθηγητές εξειδικευμένοι σε αυτά που διδάσκουν. Πλέον συνεχίζω για το MBA....
Μανάρη Φωτεινή, Executive Diploma in Hotel and Tourism Management
Το πιο σημαντικό για μένα είναι η μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε κορυφαία ξενοδοχεία της χώρας, που μας καθιστούν έτοιμους να βρούμε μόνιμη δουλειά αμέσως μετά την αποφοίτηση....
Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ΒΑ (Hons) International Hospitality Management
Στο Mediterranean College παίρνεις πτυχίο από το University of Derby, κορυφαίο σε κατάταξη βρετανικό Πανεπιστημιο στον Τουρισμό. Εδώ μαθαίνουμε πώς προσφέρεται πραγματικά η Φιλοξενία και δεν κάνουμε θεωρητικές σπουδές Τουρισμού. Η διδασκαλία δηλαδή είναι βιωματική, μαθαίνουμε κάνοντας πράγματα στην πράξη, βλέπουμε πώς λειτουργούν τα τμήματα ξενοδοχείων μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις, διοργανώνουμε events, διευθυντές ξενοδοχείων έρχονται στο Κολλέγιο και μας μιλούν, κάνουμε mystery guests. Το πιο σημαντικό ,όμως, για μένα είναι...
Σοφία Ιακωβίδη, BA (Hons) International Hospitality Management